KARDIOLOG HADŽI-TANOVIĆ JE OVAKO SAVJETOVAO PACIJENTE: Ova tri obična simtoma su znak da morate ljekaru, U PITANJU JE SRCE

Porodica i zdravlje
KARDIOLOG HADŽI-TANOVIĆ JE OVAKO SAVJETOVAO PACIJENTE: Ova tri obična simtoma su znak da morate ljekaru, U PITANJU JE SRCE
.

Kardiolog je prije nekoliko mjeseci u jutarnjem programu otkrio koja su to tri najčešća simptoma angine pektoris i zašto ponekad osjećamo kao da nas srce boli

Dr Višeslav Hadži Tanović savjetuje sljedeće:

- Svakog jutra odvojite 10-15 minuta da vežbate pred otvorenim prozorom - naglasio je u Jutarnjem programu TV Prva i za zdravo srce savjetuje vežbe istezanja ili šetnju.

- Tako se stavlja kardiovaskularni sistem u funkciju - kaže doktor i navodi da je veliki problem u Srbiji što čitave porodice, čak i kada odu na izlet, negde u prirodu, umjesto da šetaju i kreću se, oni se okupljaju oko stola kako bi jeli napolju, "na svježem vazduhu".

- Kada se najedeš, ti si preopteretio kardiovaskularni sistem. Zato, krećite se. Uživajte u prirodi, ona je najbolja preventiva i lijek za sve bolesti - rekao je doktor i apeluje na ljude da se više kreću kako bi sačuvali zdravlje srca.

A da li srce boli? Često nam se dešava da nas nešto zaboli u predjelu grudi sa lijeve strane, pa kažemo da nas "boli srce", iako od davnina slušamo da ova mišić ne može da boli. 

- U grudnom košu imate i pluća, imate čitav niz drugih organa koji mogu da zabole. Može biti upala mišića, može biri problem sa kičmom... Kako neko može da zna da ima problem sa srcem: to je bol u predelu grudne kosti u vidu stezanja, kada čovjek ponekad i poblijedi i ako bol traje duže od pet minuta, to najvjerovatnije znači da osoba ima anginu pektoris. Angina pektoris je suženje krvnih sudova srca koji smanjuju kapacitet protoka kiseonika, srčani mišić reaguje bolom i upozorava - uradite nešto, idite kod kardiologa. Dalje mi kardiolozi možemo da konstatujemo da li je neko srčani bolesnik ili ne, da li je taj bol problem mišića ili nečeg drugog ili je u pitanju srce - rekao je doktor, a prenosi mondo.rs .

Zašto se dešava da nas boli u grudima kada je hladno i da li je ovo stanje opasno, dr Višeslav kaže ova senzacija jeste povezana sa srčanim problemima.

- Sjediš u sobi, na 25 stepeni. Izađeš na hladnoću na nula stepeni, onaj koji ima srčane probleme oseća bol u predjelu grudi, on mora da stane, ne može dalje da ide. Isto je i za napor. Ideš uzbrdo, stegne te u grudima, ne možeš dalje da ideš... Obavezno je ići kod kardiologa da se vidi da li je angina pektoris i da li je pacijent kandidat za ugradnju stenta ili bajpasa - ističe dr Hadži Tanović

 

Ne propustite