Komšić o Izbornom zakonu: Iskoristiti prisustvo američkih ljudi

Objavljeno:22.01.2022 - 22:11
A A A Times Arial

Opozicija bi sigurno pobijedila kada bi napravila predizbornu koaliciju na zajedničkoj platformi i tako ujedinjena izašla na izbore, kazao je za Face TV Ivo Komšić, ugledni univerzitetski profesor, član Predsjedništva RBiH za vrijeme agresije, učesnik pregovora u Dejtonu.

Pojasnio je da bi tu platformu trebale napravii demokratske i liberalne stranke i pronaći zajedničke teme kao što su borba protiv korupcije, kriminala.

Profesor Komšić kazao je u kontekstu predstojećih razgovora o Izbornom zakonu da je Vašingtonski sporazum napravljen za tri dana.

“Mi smo stavili prijedlog na sto. Nema podjele države, pravi se FBiH, a onaj ostali dio koji nije pod kontrolom Armije RBiH i HVO vodi se kao okupacija. Međutim, Richard Holbrooke dao je taj entitetski prijedlog kao sporazum Tuđmana i Miloševića. Ali tadašnji njegovi saradnici znaju kakve su greške napravljene, imamo sada te ljude i to su naši partneri”, kazao je Komšić.

Kada je riječ o predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću Komšić je kazao kako je očito da on spašava Dragana Čovića, a indirektno i Milorada Dodika.

Pozvao je Izetbegovića da prestane pregovarati s Čovićem i Plenkovićem dok ne priznaju zločine i ono što se događalo za vrijeme agresije.

Istakao je da je Izetbegović govorio o prekidu razgovora o Izbornom zakonu, a da se situacija promijenila nakon razgovora sa Andrejom Plenkovićem u Dubrovniku.