PRIJE 4 GODINE AKI JE PREŽIVIO MOŽDANI UDAR: Ova bolest ima fatalne posljedice

Zanimljivosti
PRIJE 4 GODINE AKI JE PREŽIVIO MOŽDANI UDAR: Ova bolest ima fatalne posljedice
-

Jedan od najboljih muških vokala na ovim prostorima, legendarni pjevač i frontmen grupe "Parni valjak", Aki Rahimovski, preminuo je danas, 22. janura, u 67. godini. Tužne vijesti podijelili su na zvaničnoj stranici grupe "Parni valjak".

"Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22.1.2022. zauvek zaspao Aki Rahimovski", napisano je u objavi.

Prema nezvaničnim informacijama, Akiju je pozlilo rano jutro. 

"Pozlilo mu je danas ujutro, završio je u bolnici u Novom Mestu. Prije sat vremena su mi javili da je preminuo, ne znamo još uzrok smrti", izjavio je Akijev menadžer i prijatelj Damir Osredečki za 24sata.hr.

Zdravstveno stanje Rahimovskog ozbiljno je bilo narušeno pre nepune četiri godine kada je imao moždani udar. Svi zakazani koncerti "Parnog valjka" su otkazani, a njegovi prijatelji i članovi benda tada su objavili da se pjevač bolje osjeća, ali da je potrebno vrijeme da se oporavi. 

I zaista, Aki je promijenio životne navike i držao pod kontrolom svoje narušeno zdravlje. 

"Sada je sve u redu, pa vidi se po meni, promijenio sam životne navike, iskreno teško, ali zaista će biti sve okej", rekao je svojevremeno.

Sve o moždanom udaru
Moždani udar, odnosno šlog je opasno stanje koje može da pogodi i sasvim zdrave ljude, upozoravaju neurolozi. Riječ je o neuroškom deficitu manjeg ili većeg stepena koji traje duže od 24 časa a nastaje usljed oštećenja krvnih sudova mozga, usled čega je ishrana mozga kiseonikom i hranljivim materijama otežana ili u potpunosti onemogućena. Ovo stanje, ukoliko se ne reaguje na vrijeme može imati fatalne posljedice i završiti se smrću.

Postoje dvije vrste moždanih udara - ishemijski i hemoragični. Prvi se javlja u 80 odsto slučajeva i može biti uzrokovan vaskularnom okluzijom, embolijom i sistemskom hipotenzijom. Ljekari upozoravaju da neprestani i nekontrolisani unos tableta može da izazove sistemsku hipotenziju.

Sa hemoragičnim moždanim udarom, koji se javlja u 20 odsto slučajeva, javljaju se cerebralne hemoragije. Nosi veću opasnost od ishemijske, a može biti uzrokovan uzimanjem lijekova za razrjeđivanje krvi i puknućem aneurizme, obajšnjavju neurolozi.

mozdani-udar4

Znaci upozorenja

Neurolozi kažu i da postoje određeni znaci koji mogu da "predvide" pojavu moždanog udara, a pravovremena reakcija ljekara spriječiće oštećenje mozga.

"U prva četiri sata postoji takozvani 'terapeutski prozor', odnosno kada je lečenje najefikasnije i može da sačuva mozak od ozbiljnih oštećenja", objasnila je neurolog Tatjana Manevič.

U tom periodu javljaju se simptomi kao što su jake glavobolje, "paraliza" lica, kao i problemi sa govorom i misaonim procesima. Loša pokretljivost udova, slabost, poteškoće sa njihovom kontrolom, takođe su znak upozorenja.

Prije nego što će imati moždani udar, osoba ne može ili ima velike poteškoće da istovremeno podigne ruke. Javljaju se i takozvane "duple slike", odnosno poteškoće sa vidom.

Ako se otkriju ovi znaci, neophodno je odmah pozvati hitnu pomoć, a potom olabaviti usku odjeću i okrenuti glavu na jednu stranu, savjetuje neurolog.

Posledice moždanog udara
Još uvijek nije poznato da li je moždani udar koji je pjevač doživio prije nepune četire godine uzeo danak u slučaju Akija Rahimovskog, ali posljedice ove bolesti su i te kako ozbiljne i narušavaju kvalitet života.

Neki bolesnici nažalost ne prežive posledice moždanog udara ili komplikacije koje se posle njega mogu da se razviju.  Kod velikog broja ostaje težak invaliditet koji im onemogućava da samostalno hodaju, govore, služe se rukom, itd, pa u mnogome i da se brinu o sebi. Izvjestan procenat bolesnika se oporavi u mjeri da se vrati svojim ranijim ličnim, socijalnim i profesionalnim aktivnostima. Međutim, čak ni oni ne mogu biti spokojni jer se suočavaju sa strahom od recidiva, odnosno ponovljenog moždanog udara.

Najvažnije posledice oštećenja mozga usljed moždanog udara su: nepokretnost, koja je često udružena sa ukočenošću udova (spasticite”) i bolom, pad intelektualnih funkcija, pad raspoloženja i ponovljeni moždani udar.

Kako sprečiti šlog?
Da biste spriječili pojavu moždanog udara ljekari savjetuju da poštujete pet jednostavnih pravila:

održavajte normalan krvni pritisak,
izbalansirajte nivo holesterola,
regulišite nivo šećera u krvi,
držite pod kontrolom tjelesnu težinu,
prestanite da pušite.

MONDO

 

Ne propustite