NUTRICIONISTA OTKRIVA: Evo kako da JEDETE HLJEB, a da se NE UGOJITE, tajna je u ovom kombinovanju

Porodica i zdravlje
NUTRICIONISTA OTKRIVA: Evo kako da JEDETE HLJEB, a da se NE UGOJITE, tajna je u ovom kombinovanju
Nemojte kombinovati previše ugljenih hidrata

Nema potrebe da izbegavate ovu namirnicu!

Ljudi koji žele da smršaju često se najpre odreknu hleba i peciva. Hleb je pun ugljenih hidrata koji navodno uzrokuju gojenje. Ali, ta ideja je odavno zastarela.

- Zabrana ugljenih hidrata, naročito onih koje volite, može dovesti do velike žudnje za hranom - upozorava nutricionista Liza Moskov.

Prema Moskov, postoji pet načina da održite liniju i kada uživate u ukusnom hlebu.

Birajte hleb bogat vlaknima

Da, i u hlebu ima vlakana. Daju osećaj sitosti, regulišu šećer u krvi i pomažu stvaranju energetskog deficita kako bi se sagorevale masti. Stoga, kada kupujete hleb, pazite da ima visok sadržaj dijetetskih vlakana. Prema Moskov, tri do pet grama po porciji hleba je idealno.

Izbegavajte hleb sa puno šećera

Vredi pogledati sastojke. Često se u hleb dodaje puno šećera, naročito ukapovanom isečenom hlebu. Visok udeo dodate fruktoze i kukuruznog sirupa odbacuje dobra svojstva dijetalnih vlakana.

Oni osiguravaju brzi porast nivoa šećera u krvi. Ali, ono što brzo ide gore, brzo se i spušta. Nizak nivo šećera u krvi tada brzo uzrokuje želju za hranom. Kako biste izbegli ovaj začarani krug, pazite da hleb bude pet grama ili manje šećera po porciji hleba.

Nemojte kombinovati previše ugljenih hidrata

- Pazite da u obroku ne bude previše ugljenih hidrata. Testenina, hljeb i krompir odjednom su malo previše. To je naročitovažno „ako ste jako osjetljivi na ugljene hidrate - kaže Liza Moskov.

Bolje ravnomerno rasporedite važne ugljene hidrate tokom dana.

Radije koristite cjelovite žitarice

Bijeli hljeb je veoma ukusan, ali ako ne možete bez hljeba, trebalo bi da se odlučite za cjelovite žitarice. U slučaju visoko obrađenih žitarica, gube se mnoge hranjive materije, vlakna i vitamini.

Cjelovite žitarice imaju još jednu prednost: sadrže više bjelančevina, koji su važni za izgradnju mišića, a time i za gubitak masti.

Savet Lize Moskov: kad kupujete hljeb, obratite pažnju na onaj od integralnog brašna i nemojte da vas zavaraju reklamni trikovi poput „sportskog hljeba“.

Sve je u kombinaciji

Ako ne možete bez hljeba, kmbinujte ga sa nemasnim belančevinama i zdravim mastima. Tako ćete duže ostati siti, i možete uživati u zdravoj ishrani.

Pomiješajte krišku hljeba s piletinom, tunjevinom ili jajetom. Zdrave masti možete naći u bademovom musu, humusu i avokadu, na primjer.

 

Ne propustite