ZNATE LI ZAŠTO MAČKA UVIJEK SPAVA KOD VAŠIH NOGU: Razlog će vas iznenaditi, to znači samo jedno

Kiosk
ZNATE LI ZAŠTO MAČKA UVIJEK SPAVA KOD VAŠIH NOGU: Razlog će vas iznenaditi, to znači samo jedno
Većina vlasnika mačaka obožava kada im se mačka noću prišulja i zaspi na njima. No postoje brojni razlozi zašto mačke to rade, a možete ih i odviknuti od toga ako vam se to ne sviđa

Većina vlasnika mačaka obožava kada im se mačka noću prišulja i zaspi na njima. No postoje brojni razlozi zašto mačke to rade, a možete ih i odviknuti od toga ako vam se to ne sviđa

Zašto mačka spava na vama?

Mačke mogu često mijenjati raspoloženja. Dakle, kada se vaša mačka odluči noću privući k vama u krevet, vjerojatno nećete imati ništa protiv. Ali sigurno se pitate zašto vas onda mačka cijeli dan ignorira, a zatim želi spavati pokraj vas? Za takvo ponašanje ipak postoji nekoliko razloga. 

1. Traže sigurnost

Mačke su uvijek spremne napasti ili obraniti se, pa čak i kada se čini da je mačka hladna, zapravo je uvijek u pripravnosti za bilo kakvu buku ili mirise koji bi značili da mora započeti s napadom. Međutim, spavanje je njihovo najugroženije stanje.

- Budući da su mačke uvijek spremne za akciju, ima smisla to da će potražiti dodatnu zaštitu tako što će se uviti pored svog vlasnika. Tako ćete svojoj mački pružiti dodatan osjećaj sigurnosti tijekom spavanja, u vrijeme kada je ona najosjetljivija - objašnjava Mikel Delgado, stručnjak za ponašanje mačaka. Ako vaša mačka spava u vašoj blizini, to znači da vam vjeruje i da se uz vas osjeća sigurno. 

2. Žele toplinu

- Mačja normalna tjelesna temperatura iznosi do 38,8 stupnjeva, zbog čega svoju mačku obično možete naći na osunčanom prozoru ili stisnutu u kutiji kako bi upila što više topline, a to uključuje i korištenje vaše tjelesne temperature kako bi se utoplila - tvrdi Delgado.

3. Označavaju svoj teritorij

Mačke vole obilježavati svoj teritorij svojim mirisom. Zato kada mačka spava na vama, one vas zapravo na taj način označava kao 'svojeg'.

Ako se pitate: 'Zašto moja mačka spava na meni?' to može biti zato što vam ona na taj način pokušava reći da vas voli.

- Nije neobično da mačke sudjeluju u 'maženju' prije spavanja, odnosno koriste drugu mačku kao 'udoban jastuk'. No, ako je jedina mačka u kući, vrlo vjerojatno će iskoristiti vas kao alternativu. Čak iako nije jedina mačka u kući, možda ste ipak vi njihov omiljeni  jastuk - kaže Delgado.

Može li to što spava na vama biti znak da nešto nije u redu?

Ako mačka spava na vama gotovo svake noći, nema razloga za brigu. Ali, ako primijetite da spava na vama puno više nego inače i ima malo energije, odvedite je veterinaru na pregled.

- Ako vaša mačka nikad prije nije spavala na vama, a odjednom je to počela raditi, pripazite na znakove bolesti. Promjena u ponašanju ponekad može biti prvi znak da nešto nije u redu - objasnio je.

Postoji li razlog zašto neke spavaju na određenim dijelovima vašeg tijela?

Ako vaša mačka voli spavati u blizini vaše glave, to je vjerojatno zato što vaše tijelo oslobađa puno topline odande dok spavate, a to joj pruža dodatnu ugodnost. Također, ne krećete se puno glavom u snu, tako da vaša mačka zna da je manja vjerojatnost da ćete je udariti rukom ili nogom. Još jedan razlog zbog kojeg bi vaša mačka voljela spavati u blizini glave je taj što joj se sviđa miris vašeg šampona i prirodnih ulja iz kose, spomenuo je Delgado.

Ako vaša mačka voli spavati na prsima ili u njihovoj blizini, to je vjerojatno zbog toga što je zvuk vaših otkucaja srca i stalno disanje privlači i tješi. A ako pak vaša mačka voli spavati u krilu, to je vjerojatno zato što zna da ćete ih više maziti i pružiti im više ljubav dok je u vašem krilu.

Zašto većina mačaka spava leđima okrenutim prema vama?

Budući da je vaša mačka uvijek spremna napasti ako je to potrebno, najvjerojatnije će spavati s leđima okrenutim prema vama, kako bi mogla bolje promatrati okolinu i čuvati i sebe i vas.

Je li loše dopustiti mački da spava s vama?

Definitivno postoje prednosti za to da mačku pustite da spava s vama u krevetu. To može pomoći u oslobađanju od stresa, te vam omogućava da se bolje povežete sa svojim ljubimcem.

No, iako nije tako kod svih, mnoge su mačke aktivne u večernjim satima, pa bi vam moglo biti teško zaspati ako je mačka nemirna. Osim toga, ako vaša mačka radije spava na prsima ili pored vaše glave, to bi vam moglo smetati, a posebno ako ima prekomjernu težinu.

Također, kućne mačke mogu donijeti smeće u vaš krevetu, a mačke koje borave na otvorenom mogu biti nosioci bolesti. Delgado također upozorava da mačke nikada ne bi trebale spavati s djecom mlađom od pet godina. Naime, postoji opasnost od gušenja, a ako mačka usred noći postane prestrašena, mogla bi se uspaničiti i ogrebati dijete.

Postoje li načini kako naučiti svoju mačku da ne spava s vama u krevetu bez da zaključate sobu?

Delgado preporučuje nekoliko različitih načina koji će odviknuti mačku od spavanja s vama u krevetu:

Isprobajte grijani krevet za kućne ljubimce, tako će mačka dobiti dodatnu toplinu tijekom spavanja.
Pomozite mački da se smiri tijekom noći tako da se igrate s njom, a nakon toga joj dajte bogatu večeru. Pun trbuh će uspavati mačku pa neće imati potrebe ići u vaš krevet.
Postavite automatsku hranilicu za posebno nemirne mačke. Ona će dostavljati malu količinu hrane svakih 1-2 sata tokom noći. Tako će mačka radije gledati u stroj umjesto da uđe u vašu sobu i trči gore-dolje po krevetu.
Pokušajte postaviti hranilicu za ptice ispred prozora uz koji vaša mačka voli sjediti kako bi ujutro mogla gledati ptice umjesto da vas probudi u četiri ujutro da ju nahranite, piše Reader's Digest.

Ne propustite