SIMPTOMI NISKOG ŽELJEZA U KRVI: Šta vam tijelo poručuje kad osjećate jak umor

Porodica i zdravlje
SIMPTOMI NISKOG ŽELJEZA U KRVI: Šta vam tijelo poručuje kad osjećate jak umor
-

Na nisko željezo u krvi ukazuje više simptoma, a evo koje tegobe ne smete ignorisati!

Željezo je ključni element hemoglobina, vrste proteina koji doprema kiseonik do svih ćelija u telu pomoću crvenih krvnih zrnaca.

Ovaj, aktivni oblik predstavlja oko četvrtinu ukupnog željeza u tijelu. Jedan njegov dio se skladišti u mioglobinu, smještenom u mišićima, a drugi u feritinu, koji se čuva u jetri i srcu. Dakle, željezo u tijelu "rotira", u zavisnosti od toga gdje je tijelu najpotrebniji. Kada tijelo troši više željeza nego što unesemo kroz hranu (ili uspijevamo da je iz nje apsorbujemo), nastupa anemija. Ona se, prije svega, prepoznaje po umoru, kojeg izaziva manjak kiseonika u tijelu.

Ovaj umor je, zapravo, upozorenja tijela da ne nastavljate s naporima, jer ćete iskoristiti do kraja preostalo željezo.

Isti mehanizam se pokreće se i u mozgu. Ako on radi naporno čitavog dana, potrebno mu je dosta kiseonika. Ako ga ne dobija, nastupaju vrtoglavica i nesvjestica. U trenutku kad mozak osjeti da kiseonik nestaje, osoba može pasti u nesvijest.

Na manjak željeza u krvi ukazuju i plitak dah, kao i blijeda boja pod donjim kapcima, na dlanovima i u korenu nokta. Ako primijetite neke od ovih simptoma, javite se ljekaru i provjerite da li patite od anemiije.

Apsolutni nedostatak željeza utvrđuje kada je feritin je manji od 30 μg/L. Treba biti oprezan sa rezultatima analize krvi i provjeriti da li u tijelu ima nekih zapaljenskih procesa, jer bi oni mogli uvećati vrijednost feritina.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite