NISU SVE JABUKE ZDRAVE, NEKE DIŽU ŠEĆER I GOJE: Doktor Voja šokirao, EVO OD KOJE SORTE SE DEBLJAMO

Praktična žena
NISU SVE JABUKE ZDRAVE, NEKE DIŽU ŠEĆER I GOJE: Doktor Voja šokirao,  EVO OD KOJE SORTE SE DEBLJAMO
-

Srpski gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić upozorio na vrste jabuka najgore za zdravlje, ako pokušavate da držite šećer pod kontrolom ili smršate, ne jedite ih!

Koje jabuke su najzdravije, i da li neke među njima jedemo a i ne znamo da nam škode? Odgovore na ova pitanja dao je u Jutarnjem programu gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

Doktor koji nam je ranije objasnio koji dio voća je najopasniji, iako mnogi misle da je zdrav, sada je kazao da jabuka koju smatramo "simbolom" zdrave ishrane uopšte ne vrijedi organizmu!

"Pažljivo sam analizirao, po pitanju sastava i korisnosti je greni smit najnekorisnija, ali ima najmanje kalorija! Pa sad, vi vidite, pričam ja sa voćarima po Šumadiji. Ta jabuka nema ni miris, nikakav! Rusija je jedno vrijeme masovno uvozila naše greni smit jabuke, pitam ja voćara, kaže ne ide više, i literatura kaže da produkcija i prodaja padaju. Ko hoće da mršavi, sa što manje ugljenih hidrata, taj će jesti tu jabuku ali ona za zdravlje nije važna", rekao je on.

Jedna jeftina, a ukusna sorta koja uspijeva kod nas je kožara, koju doktor preporučuje jer se rijetko prska i bogata je zdravim sastojcima.

"Pogledajte jabuku kožaru. Ona je najstarija autohtona sorta, ona se ne prska. Prirodna je, nema potrebe za prskanjem. Gledajte dalje, postoji i podvrsta kožare, zove se dapsićka. Jednom sam bio na jednoj sahrani, blizu Berana, samo u tom selu blizu ta sorta rađa. Dapšići. Izuzetno hranljiva, u odnosu na greni smit je šampion svijeta. Lijepo i miriše. Kada su srpske majke pratile vojnike na ratište, uvek su stavljale u peškiriće i jednu jabuku", rekao je on.

Zlatni delišes je analizirao kao sljedeću sortu i rekao da bi trebalo da se pripaze ljudi koji paze na šećer u krvi, jer ova sorta jabuke sadrži mnogo šećera.

"Zlatni delišes je jabuka koja ima najveći procenat šećera, 16 odsto, zato sam svojevremeno pekao rakiju od nje. Goji, ne smijete dnevno pojesti više od dve, imaju oko 200 kalorija", rekao je on. Poređenja radi, jedno parče hleba ima 100 kalorija!

Kada je najbolje jesti jabuke, zavisi od organizma do organizma.

"Zavisi koji tip, ako je kožara, ona za 45 minuta izađe iz želuca. Malo si sit, buji paji, i onda hoćeš da zameziš. Srbi ne treba da se brinu o tome da li će u toku zime biti snabdeveni vitaminima i mineralima. Bez citrusa možemo, ali nam je jabuka neophodna, ima vitamine A, C, E i selen. Božje je voće! Jedite jabuke i ne brinite za zdravlje. Mogu da se jedu ujutru, prije doručka, a ja voće večeram. Moram da vam kažem, ujutru vam voće daje fruktozu, ona je mentalni katalizator, sprema nas za posao", rekao je prof. dr Perišić.

(MONDO)

Ne propustite