JEDNA STVAR KOJU BAŠ NIKADA NE SMIJETE OPRATI U MAŠINI ZA VEŠ: Greška koja će vas skupo koštati

Sve za dom
JEDNA STVAR KOJU BAŠ NIKADA NE SMIJETE OPRATI U MAŠINI ZA VEŠ: Greška koja će vas skupo koštati
Mašine za pranje veša su nam olakšale život i bez njih je funkcionisanje nezamislivo. U njima peremo bukvalno sve: garderobu, veš, posteljinu, odnosno, sve što kapacitet bubnja može da primi. Ipak, stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan jer savremene mašine imaju veliku brzinu centrifuge, do 1200 okretaja u minuti.

Mašine za pranje veša su nam olakšale život i bez njih je funkcionisanje nezamislivo. U njima peremo bukvalno sve: garderobu, veš, posteljinu, odnosno, sve što kapacitet bubnja može da primi. Ipak, stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan jer savremene mašine imaju veliku brzinu centrifuge, do 1200 okretaja u minuti, piše Lepa i Srećna.

To može da bude problem ako se u njima nalaze teški predmeti. Ono što nikako ne smijete da ubacujete u mašinu za pranje veša su prostirke za kupatila.

"Problem je u tome što prostirke za kupatila upijaju toliko vode da su na kraju teže mnogo više nego što mašina može da podnese. Naime, moderne mašine imaju puno veću brzinu centrifuge od mašina koje su pravljene ranije iz prošlih vremena, do 1200 obrtaja. Veće brzine centrifuge stvaraju veliku silu ako se u bubnju nalaze teški predmeti, a ta povećana težina oštećuje mašinu", objasnio je Skot Flint, stručni tehničar za popravak električnih uređaja s 30 godina iskustva u tom poslu. Napomenuo je da pranje prostirki u mašini rezultira začepljenjem odvodne pumpe i odvodnog kanala i pucanjem ležaja.

"Prostirke za kupatila često imaju gumenu podlogu koja se raspada tokom ciklusa pranja. Mali gumeni komadi tada blokiraju odvodnu pumpu tako što začepljuju motor i odvod. Ipak, i prostirke bez gumene podloge mogu začepiti odvod ako se duga vlakna s prostirke odvoje tokom pranja. 

To što prostirku nije pametno oprati u mašini za pranje veša ne znači da mora da bude prljava. Napunite kadu toplom vodom, dodajte malo deterdženta i operite je ručno.

Ne propustite