EVO ZAŠTO MUŠKARCI NAPUŠTAJU DOBRE ŽENE: Jednostavno je!

Praktična žena
EVO ZAŠTO MUŠKARCI NAPUŠTAJU DOBRE ŽENE: Jednostavno je!
Imam jednog prijatelja koji je vrlo pragmatično pristupio braku. Nije očekivao da će se zaljubiti, pa je ženu birao po nekom svom principu.

Imam jednog prijatelja koji je vrlo pragmatično pristupio braku. Nije očekivao da će se zaljubiti, pa je ženu birao po nekom svom principu.

Skrupulozno je proučavao ličnosti svih žena koje je poznavao, a koje su po godinama i životnom standardu odgovarale poziciji njegove supruge. Tražio je damu bez loših navika, bez nasljednih bolesti, sa manirima i ukusom, da nije rađala, tj. da nema djecu iz prethodnih brakova, sa kulinarskim umijećem, smislom za humor, bogatim duhovnim svijetom.

Da li takva žena zaista postoji? A onda je on izabrao. I dobio je ono što je želio: njegova žena je radila, održavala stan besprijekorno čistim, gledala najnovije filmove i čitala bestselere knjiga.

Nikada se nije žalila na loše raspoloženje ili glavobolju. I nikada se nije žalila na svoje zdravlje. Par je počeo da planira dijete.

A onda je čovjek shvatio da i dalje traži tu neku "savršenu" ženu. Izgleda da je dobio šta je želio. Ali mu je i dalje nedostajalo to nešto. Shvatio je da mu je njegova supruga dosadna, uprkos tome što je ispunila sva njegova očekivanja.

Zatekao je sebe kako traži slatke crte lica, osmjeh, pogled od kojeg bi mu srce zatreperilo. Shvatio je da ponekad želi jače emocije. A kod svoje žene sve je tako odmjereno i čisto, kao na intenzivnoj njezi. Ni jedan jedini razlog za ljubomoru, ni jedna sumnja.

U glavi mu je odzvanjalo: "Ako ostaviš ovu ženu, napravićeš grešku. I drugi će jedva dočekati da je zgrabi. Ona je stvarno jako dobra. Ali život sa njom je tako dosadan."

Tatjana Ustinova, ruska književnica je precizo primijetila ovakvu situaciju u jednoj od svojih knjiga:

"Njegova bivša žena je dobra osoba. Nije ljuta, nije pohlepna, ne troši novac, ide na posao. Ne hoda, ne pije, roditelji su normalni. Postajalo mu je sve zanimljivije ono što ona nije: ljuto, skandalozno.... Sjetio se stvari koje ona nije radila...

Možda je voljela svoj posao, ili džez, ili slike modernih slikara, ili brze automobile? Možda je voljela da pravi pite, čita djetetu knjige, priča o ratu, posjećuje muzeje? Ali šta je radila sa strašću?

Ovdje je bio u nedoumici i čak se neko vrijeme mučio da se sjeti šta je tačno njegova supruga posebno voljela i šta je radila sa strašću.

Ispostavilo se da nije ništa. Ili bar za mnogo godina braka, nikada nije saznao."

Tako je i moj drug na kraju ostavio savršenu ženu, jer na kraju - savršena žena, za njega jednostavno nije bila dobra žena!

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite