Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorizma

Aktuelno
Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorizma
Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku.

Hamzabegovićev danas nije prisustvovala izricanju presude, a sudija Brakon Perić je pojasnio da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo da je ona novac slala suprugu Muradifu Hamzabegoviću znajući da će on biti iskorišten za finansiranje terorističkih organizacija.

Perić je naveo da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dokazivalo da je ona novac prikupljala, ne navodeći činjenicu da je riječ o novcu koji je njen suprug zaradio trgujući nekretninama.

On je istakao da je malo čudno da je ona jedina supruga, čiji muž boravi u Siriji, a koja je bila optužena za pomaganje terorističkim organizacijama.

U optužnici je bilo navedeno da je Hamzabegovićev novac slala u četiri navrata.

Odlukom Suda Bosne i Hercegovine, Hamzabegovićevoj će biti ukinute sve mjere zabrane i vraćen pasoš, piše BHRT.

Hamzabegovićeva je bila optužena da je od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane Bosne i Hercegovine koji su boravili na stranim ratištima u Siriji i Iraku, iako je znala da se te osobe bore na strani "Islamske države", uključujući "Džabhat al Nusra", "Nusra front" i druge formacije koje su na osnovu rezolucija Ujedinjenih nacija proglašene terorističkim organizacijama.

Optužnica ju je teretila da je u više navrata putovala u Siriju, gdje se nalazi njen suprug, koji je zajedno sa ostalim državljanima Bosne i Hercegovine učestvovao u terorističkim aktivnostima finansiranim novcem dobijenim od optužene.

Hamzabegović je u više navrata obezbjeđivala oko 230.000 KM putem transakcionih računa u valutama evro, KM i švajcarski franak, koje je predavala suprugu.

Novi.ba/Radio Sarajevo

Ne propustite