Cvitanović: Dodik nije brana za Hrvate, s HDZ-om “raskidamo” ako budu bahati

Bosna i Hercegovina
Cvitanović: Dodik nije brana za Hrvate, s HDZ-om “raskidamo” ako budu bahati
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostujući u emisiji na N1, kazao je da je na snazi nastavak političkih napetosti u BiH, produbljivanje krize, nepoštivanje, nedogovoranje, blokade.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostujući u emisiji na N1, kazao je da je na snazi nastavak političkih napetosti u BiH, produbljivanje krize, nepoštivanje, nedogovoranje, blokade.

On smatra da po porukama koje dolaze iz Beograda i iz Banjaluke, moglo bi to dobiti bar u jednom dijelu institucija manju nijansu i da bi se mogao odblokirati rad institucija BiH.

Hrvatsko pitanje u BiH

- Rješenje bi bio samo dogovor i kompromis oko ključnih političkih pitanja ispred i državnih interesa i naroda svih u BiH. Ostavljanje stranačkih interesa koji su često ispred državnih interesa i svih naroda u BiH, ostavljanje tih interesa po strani i rješavanje nagomilanih stvari sa pozicije hrvatskog političara uz izmjenu izbornog zakona, mislim da bismo dobili jednu potpunu političku stabilnost, naročito u Federaciji koju vidim kao ključ stabilnosti BiH - istaknuo je.

Što se tiče Hrvatskog narodnog sabora, rekao je da tu ne treba tražiti raskid.

- Ja ću dok se god ne riješi hrvatsko pitanje u BiH biti najveći zagovornik i čuvatelj HNS-a, a na ostalim razinama sam spreman raskinuti sve sporazume sa HDZ-om BiH, ako budu bahati, ako ne budu poštivali sporazum - poručio je Cvitanović.

Rekao je da se uvijek može govoriti o krizama, a da pokušava baveći se politikom biti nacionalno odgovoran.

- Mi smo kao stranka podržali izbor Vlade, proračune i izbor u hrvatski sabor i što se tiče nacionalnog interesa dakle tu smo, ali nećemo biti tu, kada je u pitanju povećanje paušala u Travniku, ili ne rješavanje pitke vode u Busovači. Treba odvojiti nacionalnu priču od ove priče - istaknuo je.

Šmit došao pripremljen

Naglasio je i da dok god postoji teza da ponovo imate Željka Komšića, tonut ćemo sve dalje i među Hrvatima nema partnera za takvo nešto.

- Kada kažem da Dodik u ovom trenutku nije brana za Hrvate za rješenje Izbornog zakona, ali blokiranje države je ogroman problem Dodika - dodao je.

Krajem januara novi razgovori su s Metju Palmerom i Andželinom Ajhorst. Istaknuo je da nije optimista, a dojam mu je da je na snazi razvlačnje procesa, da bismo ušli u period od šest mjeseci prije izbora, kada prosto ne bi bilo vremena da se izmjene i dese.

O ulozi visokog predstavnika, naveo je da je evidentno da je upoznat sa političkim odnosima u BiH.

- Došao je jako pripremljen u BiH - poručio je.

Ne propustite