SDP: Ministrica vanjskih poslova BiH mora ambasadore pozvati na odgovornost

Bosna i Hercegovina
SDP: Ministrica vanjskih poslova BiH mora ambasadore pozvati na odgovornost
.

Socijaldemokratska partija BiH traži od ministrice vanjskih poslova BiH da od šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) hitno zatraži podnošenje izvještaja o poduzetim aktivnostima na promicanju interesa BiH i pridobijanju međunarodne podrške za zaštitu suvereniteta i cjelovitosti.

"Tražimo od ministrice Bisere Turković da u skladu sa svojim nadležnostima pozove na odgovornost bosanskohercegovačke konzule i ambasadore koji su iznimno dobro plaćeni za posao međunarodne afirmacije Bosne i Hercegovine i strateških interesa naše države. Ovaj poziv upućujemo nakon što smo u komunikaciji sa našim partnerima i prijateljima, prvenstveno iz Partije evropskih socijalista, upoznati sa zabrinjavajuće niskim ili nepostojećim angažmanom državne diplomatske mreže u trenucima kada je pridobijanje međunarodne podrške od krucijalnog značaja za opstanak i stabilnost naše države", naveli su.

Iz SDP-a kaže da je stanje i funkcionisanje DKP mreže bilo na zabrinjavajućoj razini i prije trenutne krize zbog imenovanja niza nekompetentnih osoba na ambasadorske i konzulske pozicije, uz poslovično antidržavnički nastrojene kadrove SNSD-a.

"Njih je Predsjedništvo BiH imenovalo jednoglasno, ekspresno nakon izbora 2018. godine, smjenjujući ambasadore koje je prethodno predložila trenutna opozicija u entitetu RS. Posljedica imenovanja osoba koje nemaju osnovno znanje i iskustvo iz diplomatije i onih koji otvoreno rade protiv države je potpuno urušavanje ugleda i značaja naše DKP mreže", dodali su.

Smatraju da je krajnje vrijeme da se u ovu oblast uvede red i mjerljiva odgovornosti.

"Stoga, od gospođe Turković očekujemo da bez odlaganja od šefova DKP-a, posebno onih u Evropi i SAD-u, zatraži detaljne izvještaje o održanim sastancima sa predstavnicima država u kojim djeluju, te o drugim poduzetim aktivnostima koje bi doprinijele intenzivnijoj saradnji sa ovim državama sa ciljem sankcioniranja i zaustavljanja separatističkih i drugih aktivnosti promicanja podjela i segregiranja bosanskohercegovačkog društva, koje dovode do destabilizacije naše države i regije. Na osnovu dobijenih informacija o kojim treba biti upoznata javnost, očekujemo da Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pokrene procedure razrješenja inertnih i neaktivnih ambasadora i konzula, u najmanju ruku onih sa područja entiteta FBiH koji ne vrše svoju dužnost na zadovoljavajući način, te imenovanja onih koji posao ne doživljavaju kao plaćeni odmor i nagradu za stranačku lojalnost, nego kao ozbiljnu državničku dužnost", zaključak je SDP-a.

Izvor:Klix

Ne propustite