KAD OTEKNU LIMFNI ČVOROVI: Evo šta to u stvari znači!

Porodica i zdravlje
KAD OTEKNU LIMFNI ČVOROVI: Evo šta to u stvari znači!
.

Limfni čvorovi su važan deo ljudskog imunog sistema. Djeluju kao prirodni filteri u našem tijelu, zadržavaju toksine i viruse. Zbog toga njihovo zapaljenje ukazuje na skrivene infekcije i bolesti koje zahtjevaju hitnu medicinsku pomoć

Glavna svrha limfnih čvorova je čišćenje tijela od proizvoda raspadanja ćelija, proteina i zaštita od razmnožavanja bakterija i virusa. Ako dođe do "masovnog napada", oni prestaju da obuzdavaju rast opasnih patogena, počinje upala.

Čemu služe limfni čvorovi?

Limfni čvorovi su mali pleksusi koji filtriraju limfu koja prolazi kroz njih. Oni pročišćavaju biološku tečnost, oslobađajući telo od štetnih patogena, toksina, stimulišući vitalne procese. Glavne funkcije minijaturnih "filtera":

- djeluju kao barijera, štiteći nas od infekcije;
- započinju regeneraciju tkiva, ubrzavaju zarastanje;
- proizvode ćelije imunološke odbrane;
- podržavaju metaboličke procese.

U limfnim čvorovima se formiraju limfociti - krvne ćelije odgovorne za funkciju barijere. Oni inhibiraju rast virusa i kancera, štite od opasnih bolesti. Ukupno u telu postoji 500 takvih „filtera“ koji se nalaze pojedinačno ili u grupama u preponama, grudima, peritoneum, vratu i potiljku.

Mogući uzroci zapaljenja limfnih čvorova

Ako se virusi akumuliraju u čvorovima, počinju da se aktivno umnožavaju, imuni sistem proizvodi povećan broj limfocita. Limfni čvorovi se povećavaju u zapremini nekoliko puta. Osoba može osjetiti peckanje ili elastičnu loptu ispod kože.

Ljekari ne smatraju zapaljenje limfnih čvorova posebnom bolešću. Ovo je neka vrsta signala našeg tijela o opasnosti i sudaru sa infekcijom. Za dijagnozu, važno je da specijalista zna na kom dijelu tijela se pojavio uvećan limfni čvor.

Postoje mnoge bolesti na koje limfni sistem reaguje na sličan način:

- maligni tumori unutrašnjih organa;
- SARS;
- upala srednjeg uha,
- gljivične infekcije;
- bakterijska upala grla ili faringitis;
- akutni sinusitis;
- hronična anemija.

Kod ovih bolesti, zapaljenje limfnih čvorova praćeno je temperaturom, opštom slabošću.

Zapaljenje ne zahtjeva poseban tretman i brzo nestaje nakon što se osoba oporavi. Doktori su uznemireni čvorovima koji ne bole, ali su dugo uvećani.

Pojavljuju se sa sljedećim patologijama:

- poremećaj endokrinog sistema;
- alergija;
- zapaljenje vezivnog tkiva;
- autoimune bolesti (eritematozni lupus).

U rijetkim slučajevima, zapaljenje limfnih čvorova se primijećuje kao neželjeni efekat lijekova, sa apendicitisom, teškom hipotermijom.

Kako liječiti otečene limfne čvorove

Nakon što ste osjetili da su limfni čvorovi natečeni, provjerite svoje zdravstveno stanje.

Nemojte stavljati tople obloge: one će ubrzati širenje bakterija po cijelom tijelu, što dovodi do komplikacija.

Specijalista će najbolje naći uzrok nateklim limfnim čvorovima i odabrati adekvatne lijekove, antibiotike i td. Često se zapaljenje limfnih čvorova javlja u pozadini oslabljenog imunološkog sistema.

Za brzi oporavak i prevenciju, pokušajte:

Jedite pravilno i raznovrsno, oslonite se na povrće i voće, zelenilo, žitarice i ribu. Obavezno liječite virusne infekcije u početnoj fazi. Pridržavajte se pravila higijene, nosite odjeću od prirodnih materijala, tuširajte se ujutru i uveče. Bavite se sportom, piše Stil.

Ne propustite