Novakov udarac za koji Australija nema rješenje – šta je bridžing viza?

Vijesti
Novakov udarac za koji Australija nema rješenje – šta je bridžing viza?
-

Najbolji teniser planete Novak Đoković nalazi se u opasnom procepu i u Australiji živi "od danas do sutra".

To može da bude i bukvalno do subote, odnosno nedelje, oko 24 sata pre početka Australijan opena, jer se tada odlučuje o njegovoj sudbini.

Bar bi trebalo. Nije da se do sada ova situacija nije menjala iz minuta u minut i sata u sat, pa sve opcije treba uzeti u obzir.

Trenutno stojimo tako da je Aleks Hok, australijski ministar za pitanja imigracije otkazao Novakovu vizu i Đoković se opet obratio sudu tražeći tamo svoju pravdu.

Već je jednom to uradio kada ga je sudija Entoni Keli oslobodio iz imigracionog pritvora u ponedeljak. Srpski teniser je bio slobodan nekoliko dana, trenirao je, da bi Hok presjekao i rekao - nema vize.

Taj epilog je donekle bio očekivan. Uz sve što se dešavalo sa Đokovićem, datumima testova kada je bio pozitivan, pojavljivanju u javnosti poslije toga, priči da je postao svjestan rezultata testa tek dan kasnije...

Sve to navlači "vrelinu" na sve one koji će mu gledati i mjeriti svaku riječ, posebno sad kad su saznali da je medicinsko izuzeće zato što je nevakcinisan protiv korone.

U državi kakva je Viktorija, gde su mere bile strašno stroge dve godine, i premijer Skot Morison i Aleks Hok i ostali iz Vlade nisu smeli da dopuste da popuste.

Kako bi na njih gledali birači? Sigurno bi izgubili dio glasova besnih građana da su se "pravili mrtvi", kad su već zakuhali čorbu Đokoviću.

Ipak, pored suda, srpski teniser ima potencijalnog "keca u rukavu" koji bi mogao da bude veoma dobar kompromis i za njega i za Hoka i Morisona.

Taj kompromis se zove "bridžing viza". Australija ima ovaj tip vize za one koji imaju problema sa ulaskom u zemlju i kojima se viza otkazuje ili ističe.

U nekoliko svojih varijanti od A do E, takozvane vize za "premošćavanje", odnosno privremene samo dok se ne dobije ili vrati standardna viza.

Kako je objasnio Abul Rizvi, ekspert za pitanja imigracije, jedna ova viza bi, ako je odobrena omogućila da Đoković normalno trenira.

Oslobodila bi ga iz novog pritvora, a u posebnim okolnostima i pod posebnim uslovima, mogao bi da radi ono zbog čega je došao u Melburn, da odigra turnir.

U jednom od uslova piše da bridžing viza može da se dodjeli: "ako čekate sudsku odluku po žalbi o svojoj vizi".

Još jedan od slučajeva kada se može dobiti je i onaj kada čekate odgovor AAT-a, odnosno Administrativnog apelacionog tribunala o pitanju odluke o vizi ili njenom otkazivanju.

Čitav proces je kompleksan i pravno mukotrpan, jer nije tačno određeno koliko je vremena potrebno da se viza odobri. Postoje i slučajevi kada se ona dodeljuje automatski, da bi neko legalno bio u zemlji dok čeka vizu, ali i oni kada ih dodeljuje sud.

To znači da bi suštinski bridžing vizu mogao da omogući sudija, iako je Novaku standardna viza otkazana. Time bi se "moć istrgla" bar privremeno iz ruku političara koji bi da deportuju Novaka.

Oni bi, na čelu sa Morisonom i Hoksom, svejedno pokazali "evo, mi smo otkazali standardnu vizu" i time bi smirili "duhove" u svom biračkom tijelu. S druge strane, Đoković bi imao šansu da napadne rekordnu, 21. Grend slem titulu. Što bi se reklo, vin-vin.

Međutim, opet ima i druga oštrica tog mača. Ako Australija odobri Novaku bridžing vizu, to bi se onda kosilo sa njihovom najnovijom retorikom da je on pretnja po javno zdravlje.

Naravno, i tu postoje razni ishodi, da li bi i u kojim uslovima trenirao i spremao se za turnir u koji se ulaže mnogo novca, kakvu bi slobodu imao, da li bi bio izolovan.

Kako Đokovića deo navijača voli, a drugi dio voli da ga mrzi, svejedno privlači pažnju. Dodajte tome da boljeg od njega u tom zanatu nema, onda je jasno zašto je bridžing viza nešto između deportacije i lagodnog, standardnog boravka u Melburnu.

To je ona opcija koju Australijanci mogu da "progutaju", iako Danijel Endrjuz, premijer Viktorije je u međuvremenu poručio Novaku: "Samo se vakciniši".

Oko toga se sve vrti u suštini. Dok broj zaraženih od koronavirusa u ovoj državi raste, veća je i napetost, ali ona već mjesecima između Đokovića i australijskih vlasti svakako postoji.

Pitanje je samo kako će sve da se prelomi i ko će na kraju da bude na najmanjem gubitku, što je u ovom trenutku veoma, veoma teško procijeniti.

(Nova.rs)

Ne propustite