AKO PRIMIJETITE OVO KADA KLIMATE GLAVOM, JAVITE SE NEUROLOGU: Simptom koji skoro svi imamo upozorava na TEŠKU BOLEST

Porodica i zdravlje
AKO PRIMIJETITE OVO KADA KLIMATE GLAVOM, JAVITE SE NEUROLOGU: Simptom koji skoro svi imamo upozorava na TEŠKU BOLEST
.

Koliko puta ste pri nekom pokretu imali osjećaj kao da vas je "udarila struja"? Ovaj simptom nije bezazlen, provjerite sa neurologom - moguće da je multipla skleroza u pitanju.

Multipla skleroza (MS) je bolest centralnog nervnog sistema koja se manifestuje nizom često zbunjujućih simptoma. Problem je i što se ovi signali razlikuju od osobe do osobe, zbog čega često prođe dosta vremena prije uspostavljanja dijagnoze.

Stručnjaci kažu da, iako ne postoji nijedan znak koji tačno može da potvrdi dijagnozu, postoji simptom koji otprilike jedna trećina pacijenata sa MS ima. Ako primijetite nešto čudno kada klimate glavom, trebalo bi da razgovarate sa svojim ljekarom o skriningu za druge znakove MS.

Kada klimate glavom, ako vam se javi bol, osjećaj kao da vam "prolazi struja" niz kičmu, provjerite da li imate MS.

Iako oboljeli od MS-a često projavljuju različite simptome, postoji nekoliko znakova koji se smatraju donekle uobičajenim, a jedan od njih je Lermitov simptom, prvi put zabeležen 1918. godine kao mogući znak MS. Studija iz 2015. objavljena u medicinskom časopisu "Annals of Indian Academy of Neurology" pokazala je da je ovaj znak prijavilo preko 33 procenta pacijenata sa MS.

"Lermitov znak je iznenadni osjećaj koji podsjeća na električni udar koji prolazi niz zadnji deo vrata i kičmu, a zatim može da se širi u ruke i noge", kažu iz "Multiple Sclerosis Trust", britanske zdravstvene organizacije.

"Obično se pokreće savijanjem glave napred prema grudima ili klimanjem", objašnjavaju stručnjaci.

Mnogi simptomi MS-a su uzrokovani demijelinizacijom, odnosno oštećenjem mijelinske ovojnice, zaštitnog omotača masnog tkiva koje okružuje nervna vlakna u mozgu, optičkih nerava i kičmene moždine.

"Kada je mijelinska ovojnica oštećena, nervni impulsi se usporavaju ili čak zaustavljaju, izazivajući neurološke probleme", kažu doktori sa Klinike Mejo.

Lermitov znak

Prema studiji iz 2015. godine, Lermitov znak se javlja kada nervi postanu demijelinizovani i nakon toga pogrešno "komuniciraju". Osjećaj sličan "udaru struje" je rezultat istezanja dorzalnog stuba kičmene moždine - senzornog puta centralnog nervnog sistema koji prenosi osjećaj dodira i vibracije. Usljed svega se kod obolelih od MS-a javlja jak bol. Studija iz 1993. otkriva da je ovaj simptom takođe povezan sa pojavom lezija na kičmi kod pacijenata sa MS.

Iako je Lermitov znak najčešće povezan sa MS, može da bude uzrokovan i drugim faktorima, poput hemoterapije, fizička povrede, diskus hernije, lupusa, prisustva parazita u kičmenoj moždini, "sabijanja" kičmene moždine, infekcije herpes zosterom i mnogim drugim.

MONDO

Ne propustite