3 RAZLOGA ZBOG KOJIH SE UJUTRU NE SJEĆATE ŠTA STE SANJALI: Ovo piće je krivo što zaboravljate, a pijete ga svakodnevno

Zanimljivosti
3 RAZLOGA ZBOG KOJIH SE UJUTRU NE SJEĆATE ŠTA STE SANJALI: Ovo piće je krivo što zaboravljate, a pijete ga svakodnevno
.

Sigurno vam se makar jednom desilo da se ne sjećate svojih snova, a razlozi ove pojave kriju se u svakodnevnim stvarima koje obavljate.

Zaboravljanje snova, i to odmah kada se probudite, pojava je koja se često javlja kod mnogih ljudi. Iako na prvu ovo dešavanje ne shvatamo toliko ozbiljno, prilikom njegovog ponavljanja zapitamo se zašto se to događa.

Ipak, nauka ima odgovor. Mnogobrojna istraživanja su došla do zaključka da postoje tri najčešća razloga zbog kojih ne možemo da se sjetimo šta smo sanjali. Kriju se u svakodnevnom obavljanju stvari, a do vas je da promijenite samo nekoliko sitnica. Probajte!

Stres i traumatično iskustvo

Poznato je da stres drastično narušava zdravlje, ali i skraćuje REM fazu spavanja. Ipak, istraživanja su pokazala i da znatno povećava broj buđenja tokom noći. Osim stresa, ukoliko čovek ima neku vrstu traume, koja je intenzivnija, ona otežava pamćenje onoga što se dogodilo u snovima.

Način spavanja

Psiholozi tvrde da prebrzo i prerano buđenje mogu uticati na zaboravljanje sna. Osim toga, sve od nesanice, pa do apneje u snu i narkolepsije, može negativno da utiče na ciklus spavanja. Samim tim, čini vam se da vam snovi traju čitavu noć i ni sami ne možete da povjerujete da ste ih zaboravili u sekundi kad ste se probudili.

Ishrana

Da, postoji hrana koja remeti san. Obično je riječ o nezdravo pripremljenim obrocima, pa bi bilo poželjno da izbjegavate tešku hranu, masne i pržene obroke, začinjena jela, citrusno voće. Ipak, sigurno svakodnevno konzumirate gazirana pića, a da niste ni svjesni koliko utiču na vaše snove. Konzumiranje kofeina, nikotina i al*ohola takođe nisu preporučljivi ukoliko želite da se sjećate svojih snova.

(MONDO)

Ne propustite