7 STVARI KOJE POSTOJE SAMO U NJEMAČKOJ: Tek da vidite broj 4. - OVAKO NEŠTO KOD NAS NE MOŽEMO NI ZAMISLITI

Kiosk
7 STVARI KOJE POSTOJE SAMO U NJEMAČKOJ: Tek da vidite broj 4. - OVAKO NEŠTO KOD NAS NE MOŽEMO NI ZAMISLITI
Pored tradicionalnih zakona, mnoge zemlje imaju neizrečena pravila ponašanja koja strancima izgledaju čudna. Njemačka nije izuzetak. Oni takođe imaju svoje specifičnosti života koje su za lokalno stanovništvo rutina, ali turistima to izgleda čudno

Pored tradicionalnih zakona, mnoge zemlje imaju neizrečena pravila ponašanja koja strancima izgledaju čudna. Njemačka nije izuzetak. Oni takođe imaju svoje specifičnosti života koje su za lokalno stanovništvo rutina, ali turistima to izgleda čudno

7 stvari koje postoje samo u Njemačkoj:

1. I kod kuće hodaju obuveni, nikad bosi

Bez obzira kakva je temperatura napolju, Nijemci uvijek hodaju u cipelama kada su kod kuće. To mogu biti obične papuče ili patike ili cipele posebno kupljene za ovu svrhu. Zapravo nema ničeg čudno u ovoj navici, s obzirom da su podovi u njihovim domovima uvijek veoma hladni. Toliko je hladno da čovjek lako može da se razboli. Zato bi trebalo da odbijete papuče kada vam se u Njemačkoj ponudi par.

2. Administracija može odbiti da registruje dijete ako su njihovi roditelji smislili čudno ime za svoju bebu.

Da bi registrovali svoju bebu, roditelji treba da podnesu prijavu lokalnoj kancelariji za registraciju i naznače ime koje su izabrali. Ako opcija imena roditelja zvuči čudno, ako je to prezime ili ako je naziv proizvoda, prijava se može odbiti. Pošto je postupak ponovnog podnošenja prijave veoma skup, Nijemci radije daju svojim bebama tradicionalna imena.

3. Zabranjeno je pranje automobila u blizini vaše kuće

U većini regiona Nemačke zabranjeno je pranje automobila na neopremljenim mestima. To je zato što prljava voda ulazi u zemlju i negativno utiče na okolnu prirodu. To je razlog zašto su samouslužne autopraonice toliko rasprostranjene u ovoj zemlji. Voda koja se tamo koristi ne završava u zemljištu: sakuplja se, filtrira, pa čak i vraća za ponovnu upotrebu.

4. S jeseni, povrće se mora iskoristiti što prije

Sa dolaskom jeseni i pojavom jesenjeg povrća na pijacama, Nemci počinju da ga dodaju u sva jela koja kuvaju. Takođe, za pojedino povrće organizuju se posebne proslave. A sve kako bi se ono što prije iskoristilo, dok se ne pokvari.

5. Ne bi trebalo da dozvolite da vaš automobil ostane bez goriva kada vozite autobanom.

Autoputevi su pravi prizor u Nemačkoj. Ne postoji ograničenje maksimalne brzine na autobanu. Osim toga, na autobanu su zabranjena bilo kakva zaustavljanja koja nisu povezana sa kvarom automobila. To je razlog zašto postoji zabrana praznih rezervoara za gas: ako neočekivano nestane goriva, automobil će ometati druge učesnike u saobraćaju. Znači, pre nego se uključite na autoban, obavezno napunite rezervoar, otiđite u toalet i pripremite se za put.

6. Ne može se provesti mnogo vremena u seoskoj kući.

Nemci koji imaju seoske kuće dio su hortikulturnog partnerstva koje uspostavlja posebna pravila na ovim lokacijama. Ovdje je zabranjeno graditi ogromne kuće a-la dvoraca — seoska kuća treba da izgleda skromno i da ne bude veća od 260 kvadratnih metara. Trebalo bi da ima sve potrebne sadržaje za ugodan boravak osobe, ali da bude opremljeno tako da niko ne može dugo da boravi. Sve je ovo i zbog nedostatka sistema za zaštitu od požara — zbog toga nije moguće pružiti pravovremenu pomoć u hitnim slučajevima. Iz bezbednosnih razloga zabranjeno je boraviti u seoskoj kući poslije 22-23 sata.

Zajedničke bašte su prilično popularne u Njemačkoj. To su male parcele, mnogi od njih imaju male kolibe na njima i mogu se iznajmiti za baštovanstvo.

7. Čovjek može dobiti veliku kaznu ako uvrijedi drugog čovjeka.

Kazna za uvredu je sadržana u Krivičnom zakoniku zemlje. U zavisnosti od vrste prekršaja, ovo može biti novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Za razne ponižavajuće gestove i izjave može se izreći novčana kazna. Na primer, ako pokažete jezik drugoj osobi, trebalo bi da budete spremni da platite 150 eura, ako uvrnete prst na slepoočnici, kazna će biti 750 eura. Ove kazne mogu dostići i do 4.000 eura.

Novi,ba/Stil.rs

Ne propustite