Sattler o eventualnim EU sankcijama Dodiku: Imamo mrkve, ali imamo i štapove

Svijet
Sattler o eventualnim EU sankcijama Dodiku: Imamo mrkve, ali imamo i štapove
.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Johann Sattler ponovio je kako je EU bila veoma jasna u vezi sa stavom kada je u pitanju obilježavanje 9. januara te istakao da imaju na raspolaganju sve alate kada je u pitanju njihova reakcija na postupke Milorada Dodika.

“Jasno je bilo iz izjava koje ste mogli pročitati koje su proteklih dana dolazile iz Brisela. Da, imamo sve alate na raspolaganju. Imamo mrkve, ali imamo i štapove. I da, sankcije postoje kao jedno sredstvo. Međutim ono što mi kao diplomate radimo jeste da spajamo ljude, da ih vraćamo dijalogu, da ih pokušamo vratiti u institucije. No, ukoliko do toga ne dođe i ostale stvari se razmatraju”, rekao je Sattler.

Kazao je kako danas u BiH umjesto nade, prevladava strah.

“EU je bila veoma jasna po pitanju obilježavanja 9. januara. Osudili smo to neustavno obilježavanje i atmosferu širom zemlje”, kazao je Sattler.

Istakao je kako BiH ima posebno uređenje i da se stvari se moraju rješavati dogovorom i konsenzusom.

“Bilo kakvo jednostrano djelovanje nije dobro”, upozorio je.

Govoreći o izbornom zakonu, kazao je kako je sada posebna šansa za postizanje dogovora, a da je EU tu da pruži podršku.

“Unapređenje odnosa između Hrata i Bošnjaka jeste izuzetno važno kao i da svi građani ostvare pravo da se mogu kandidirati na sve pozicije vlasti sukladno presudama domaćih i međunarodnih sudova. Važno je ustanoviti pravila kako bi se održali pravični izbori. Do sada nismo vidjeli volju da se stavovi približe i zato i s ovog mjesta pozivam sve aktere da iskoriste posljednju priliku. I nakon toga biće potrebno nekoliko mjeseci da se sve usvoji u parlamentu. Zato pozivam na odgovornost”, poručio je Sattler.

Izvor:N1

Ne propustite