2 NAMIRNICE SU POGUBNE ZA JETRU: Mogu uzrokovati nastanak OVE bolesti koja u početku obično nema simptoma!

Zdrav život
2 NAMIRNICE SU POGUBNE ZA JETRU: Mogu uzrokovati nastanak OVE bolesti koja u početku obično nema simptoma!
.

Svježe meso i još jedna namirnica koju svako ima u frižideru izazivaju bolest masne jetre, upozoravaju nutricionisti.

Bolest masne jetre ima dva oblika, jedan pogađa ljude koji pretjerano konzumiraju al*ohol, ali drugi oblik može da se javi i kod ljudi koji ne piju, a za sve je kriva ishrana.

Nealkoholna bolest masne jetre podrazumjeva da su se masnoće nagomilale u jetri i ugrožavaju njene funkcije, a jedna namirnica posebno je pogubna za ovaj važan organ u tijelu.

Crveno meso može povećati rizik od nealkoholne bolesti masne jetre, navodi studija objavljena u žurnalu "Klinička ishrana".

Istraživanje je obuhvatilo podatke čak 78.000 žena prikupljanih tokom dvije decenije, a utvrđeno je da su one žene koje su jele meso samo jednom nedeljno imale mnogo manji rizik za ovu bolest.

Žene koje su jele crveno meso više puta nedeljno, ili čak svakog dana, bile su u daleko većem riziku od bolesti masne jetre.

Nutricionisti i ljekari upozoravaju i da nije svejedno u kom obliku konzumirate meso. Svježe meso nosi manji rizik od obrađivanog kao što su suhomesnate prerađevine.

U njima se nalazi čitav niz loših sastojaka koji oslabljuju imunitet i podižu rizik od hroničnih oboljenja.

"Potrebno je još studija kako bi se utvrdila tačna veza između crvenog mesa, mesnih prerađevina i bolesti jetre. Ali svima bih savjetovala da jedu više biljnih proteina, manje rafinisanih ugljenih hidrata i da meso tretiraju kao kolač - da ga pojedu samo s vremena na vrijeme", rekla je dijetetičarka Kristin Kirkpatrik.

Nealkoholna bolest masne jetre najčešće ne daje nikakve simptome dok nije uznapredovala, pa ako ste zabrinuti konsultujte se sa ljekarom.

Par signala za upozorenje su hronična iscrpljenost i bol u gornjem desnom dijelu abdomena.

Ne propustite