NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆE PERECE: Ukusnije nego iz pekare, evo u čemu je tajna (RECEPT)

Praktična žena
NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆE PERECE: Ukusnije nego iz pekare, evo u čemu je tajna (RECEPT)
Da li ste pravili domaće perece? Ako niste, toplo vam preporučujemo

Da li ste pravili domaće perece? Ako niste, toplo vam preporučujemo

Ovo ukusno pecivo možete spremiti za sve vrste proslava. 

Sastojci:

trećina svježeg kvasca
kašika žutog šećera
kašičica soli
300 ml vode
500 g brašna
kesica sode-bikarbone
kašika mliječnog margarina
30 g morske soli
litar vode

Priprema:

U šolju tople vode staviti kvasac, šećer i so, pa ostaviti da nadođe. Kad proradi, dodati brašno i vodu, pa zamijesiti tijesto. Ostaviti da odstoji 30 minuta. U međuvremenu u loncu zagrijati litar vode i razmutiti sodu bikarbonu. Tijesto podijeliti na 12 dijelova, od svakog napraviti "štapić" i oblikovati perecu. Umočiti u vodu sa sodom, pa slagati na pleh i posuti krupnom solju. Ostaviti da odstoji 15 minuta, te peći u rerni na 230 stepeni oko 15 minuta. Kad su pečene, perece premazati istopljenim margarinom.

 

Ne propustite