DA LI VAM JE STALNO HLADNO? Evo šta može biti razlog!

Praktična žena
DA LI VAM JE STALNO HLADNO? Evo šta može biti razlog!
.

Ovo mogu biti razlozi ako vam je stalno hladno.

1. Nedovoljna kilaža

Ukoliko ne postoji sklad između visine i težine nerijetko je prisutan osjećaj hladnoće, jer nedostaju masnoće koje zagrevaju tijelo, ili je metabolizam usporen zbog rijeđeg unosa hrane.

Propratni simptomi su: vrtoglavica, umor, osjećaj slabosti, neredovan ciklus kod žena.

2. Dehidratacija

Ako ste pokušali na sve načine da se ugrijete, ali rezultati izostaju, onda je možda riječ o nedovoljnom unosu tečnosti.

Podsjećanja radi, tijelo se sastoji od 60 do 70 procenata vode, koja reguliše i temperaturu. Osobe koje ne piju dovoljno ove tečnosti, mogu biti osjetljivije na nisku temperaturu.

3. Nesanica

Izostanak, ili nekvalitetan san mogu stvoriti poteškoće u radu mozga, a dalje i narušen metabolizam.

4. Nedostatak vitamina B12

Ukoliko je reč o ovom simptomu, on je primetan i po anemiji, a ne samo osjećaju hladnoće. Nerijetko se javljaju žmarci po rukama, nogama, zatim natečen jezik, problemi u ravnoteži i gubitak memorije.

5. Nedostatak gvožđa

Ovo je još jedan od mogućih uzroka, jer gvožđe potpomaže rad crvenih krvnih zrnaca i protok kiseonika kroz tijelo.Pored toga, može se javiti i problem sa tiroidnom žljezdom. Pokazatelji anemije su i: blijed ten, lomljivi nokti, loša koncentracija, plitak dah…

6. Slaba cirkulacija

Ukoliko vam je hladno po rukama i nogama, ali ne i po drugim dijelovima tijela, možda je trenutak da potražite stručnu pomoć, ili prestanete da pušite.

7. Manjak mišićne mase

Ako ste se obratili doktoru i rezultati su pokazali da nemate zdravstene tegobe, možda bi bilo dobro da razmišljate u ovom pravcu. Ukoliko su vaši mišići slabi, podložni ste i prehladama, i sporiji vam je metabolizam.

8. Hipotireoza

U ovom slučaj tiroidna žlezda ne luči dovoljno hormona, te se metabolizam usporava i telo se ne zagreva kako bi trebalo.

Ako ste primjetili i da vam opada kosa, da vam je koža suha, da dobijate na kilaži iz neobjašnjivog razloga, da su menstruacije duže i bolnije, znate kome da se obratite.

Ne propustite