DA LI STE ZNALI da HORROR FILMOVI sagorijevaju kalorije?

Zanimljivosti
DA LI STE ZNALI da HORROR FILMOVI sagorijevaju kalorije?
.

Savjetuju da ćete se najbolje provesti uz komediju i erotske sadržaje, a ako baš hoćete, provjerite da li uz horor stvarno može da se i malo smrša!


- Kada se odlučite za neki žanr, pažljivo osluškujte signale koje vam, reagujući na scene iz filma, šalje tijelo. Osim što liječe, filmovi mogu i da naruše zdravlje, odvuku u depresiju i podstaknu agresiju. Neki filmovi mogu i da sagore kalorije - kažu stručnjaci.

Smijeh je lijek


Ako je smijeh lijek, onda je komedija apoteka, kažu stručnjaci. Oni napominju da se tokom smiješnih scena krvni sudovi šire za četvrtinu, što omogućava bolji protok krvi.

- Samo 15 minuta smijeha tokom gledanja smiješnih scena ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem, isto kao i vježbanje aerobika. Gledanje filmova šaljivog sadržaja oslobađa od nervoze i ublažava agresivnost i strah - kaže dr Majkl Miler, direktor Centra za preventivnu kardiologiju Univerziteta Merilend.
 

A za djecu...


Ako želite da kod djeteta podstaknete kreativan duh, pustite mu filmove o Hariju Poteru.

- Djeca koja su gledala isječke iz filmova o magičnom Hariju Poteru postigla su mnogo bolje rezultate na testovima kreativnog mišljenja. Zato se klincima i preporučuje ovaj film, "začinjen" s malo magije - kažu istraživači. 

 

Romantika i praštanje

Romantični filmovi predah su od stvarnog života. Simpatične i duhovito prikazane greške junaka podižu raspoloženje, pa smo skloniji da u stvarnosti oprostimo greške drugima i našalimo se na svoj račun.

 

Strah

- Kada vas prestravi jeziva scena, nivo adrenalina i kortizola vrtoglavo raste. Upravo to može pokrenuti lavinu potisnutih sjećanja. U mozgu se tokom gledanja potresnih scena iz horora događaju hemijske promene slične onima kad u stvarnom životu proživite traumatične trenutke - kaže dr Majkl Miler.

Međutim, horor filmovi imaju i jednu prednost. Tokom 90 minuta filma strave sagorećete čak 113 kalorija, koliko i tokom pola sata pješačenja.


- Dok gledate horor, puls se ubrzava, krv brže cirkuliše, a u epizodama intenzivnog stresa oslobađa se adrenalin koji smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija - ističe dr Miler.


 

Ne propustite