GRIJETE LI SE NA ELEKTRIČNU GRIJALICU: Ovu grešku svi pravimo, A MOŽE NAS KOŠTATI - stručnjaci otkrili kako se jedino smije koristit

Sve za dom
GRIJETE LI SE NA ELEKTRIČNU GRIJALICU: Ovu grešku svi pravimo, A MOŽE NAS KOŠTATI -  stručnjaci otkrili kako se jedino smije koristit
Zima je period kada mnogi od nas grijanje uključuju na maksimum.

Zima je period kada mnogi od nas grijanje uključuju na maksimum.

A vrlo često koristimo i pomoćna sredstva, kao što su električne grijalice.

Ukoliko ste među onima koji ih koriste, trebalo bi da pripazite na određene stvari kako biste izbjegli nezgode i požar.

Pročitajte i primijenite ovih šest savjeta.

Ne zanemarujte uputstva za korišćenje i oznake upozorenja 

- Prije nego što uopšte uključite novi električni grejač, pažljivo proučite naljepnice koje se nalaze na njemu i oznake upozorenja kako biste se upoznali sa potencijalnim opasnostima ili sigurnosnim savjetima specifičnim za taj model - savetuje Međunarodna fondacija za električnu sigurnost (ESFI).

Nemojte je staviti na mjesto na kojem se ukućani puno kreću 

Električni grijači su najdelotvorniji kad griju mali zatvoreni prostor, kao što su kupatilo  ili spavaća soba. Međutim, grijanje prostora u kome se ljudi puno kreću može da bude jako opasno, pogotovo ako imate djecu i ljubimce. Ne želite da se iko saplete i padne, i/ili da se opeče.

Nabavili ste najjaču električnu grejalicu

Kad su u pitanju električne grejalice, veće ne znači da su grejalice i bolje. Umjesto toga, preporučuje se kupovina električne grejalice koja je dizajnirana za zagrijavanje prostorije u kojoj nameravate da je koristite, tako da kupovina bilo čega većeg od predložene grijalice, u suštini, predstavlja samo veći trošak novca i energije.

Uključena je u struju pomoću produžnog kabla

Obavezno uključite električnu grejalicu pravo u utičnicu na zidu (ako je moguće da je samo ona uključena u tu utičnicu) umjesto u produžni, ili razvodni kabal, za koji je dokazano da bi mogao da se pregreje i prouzrokuje požar. Ali ako ne možete da izbjegnete produžni kabal, upotrebite najkraći mogući koji vam omogava grijanje željene prostorije.

Osigurajte da barem tri metra u radijusu grijalice nema ničeg zapaljivog

- Osim što ih treba držati podalje od područja u kojem je puno ljudi, takođe pazite da ne postavljate električnu griejalicu na udaljenost od tri metra od stvari koje su lako zapaljive - poput vještačke jelke, starih novina, stolnjaka ili odeće - upozorava ESFI.

Umjesto toga uvijek stavljajte električnu grejalicu na ravne čiste površine, izbegavajući mesta kao što su ormarići, stolovi, namještaja ili tepiha, koji bi mogli da se pregriju, izazovu požar, ili da prouzrokuju lakše prevrtanje. Ako je moguće, kupite jedinicu sa sigurnosnim prekidačem pri prevrtanju, koji automatski isključuje grijalicu ako se sruši.

Ostavljate grijalicu uključenu bez nadzora

Kada ne koristite grejalicu, preporuka je da je isključite iz utičnice i da uvijek budete u prostoriji dok grejalcia radi.

Ne propustite