ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU AKO 24 SATA NE JEDETE ŠEĆER: Ovo bi vas moglo iznenaditi

Zdrav život
ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU AKO 24 SATA NE JEDETE ŠEĆER: Ovo bi vas moglo iznenaditi
.

Šta se dešava u tijelu ako izbacite šećer? Saznajte i kada nastupa kriza i kako da prevaziđete problem...

 Odavno svi stručnjaci napominju da šećer izaziva zavisnost, kao i o šteti koju nanosi organizmu. A da li znate šta će se desiti ako se u potpunosti odreknete slatkiša?

Kada pojedemo komadić čokolade, obično želimo još i teško nam je da se zaustavimo. Probajte ovaj eksperiment: pojedite jednu kockicu čokolade i ne dirajte preostali dio pola sata.

Ljekari vjeruju da ograničena konzumacija slatkiša tri puta smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Činjenica je da šećer, ulazeći u krvotok, podiže nivo insulina. To, zauzvrat, podiže krvni pritisak i ubrzava rad srca.

Samo jedan dan bez slatkiša pomoći će vam da zaustavite "trošenje" organa, a kako stručnjaci ističu, navešće vas da pronađete zdravije varijante slatkog. Na primjer, umjesto sa slatkom pavlakom, tortu možete da napravite sa svježim sirom. Protein u ovoj namirnici stabilizuje nivo šećera u krvi i  sprječava promjene raspoloženja.

Ako ste cijelog života jeli slatkiše, a onda iznenada odlučili da prestanete pripremite se da će "kriza" nastupiti za 3-4 dana. Zato je važno da budete pripremljeni: opskrbite se zdravim alternativama. Ako ste ljubitelj čokolade, dobra zamjena su proteinske pločice. Važno je da pročitate sastav - ne bi trebalo da sadrži šećer.

Prve nedelje bez slatkiša primetićete da vam koža izgleda bolje. Uklanjanjem šećera iz ishrane, smanjili ste rizik od pojave akni za 85 odsto. Slatko negativno utiče na naš mozak: sve teže pamtimo, a nemamo kapacitet ni za učenje nečega novog. Odreknite se šećera na mjesec dana i videćete kako će vam se poboljšati radna sposobnost i pamćenje.

Nutricionisti ističu da je zapravo najvažnije da prilagodite ishranu i da nema potrebe da se u potpunosti odreknete šećera: vaš jelovnik treba da sadrži 80 odsto zdrave hrane. Ali dozvoliti sebi 1-2 puta nedeljno omiljeni slatkiš - ništa strašno. Naprotiv to će vas motivisati da se zdravo hranite.

MONDO

Ne propustite