DOKTOR SAMARDŽIĆ OBJASNIO: Svi pijemo vitamine, a nismo ni svjesni da to RADIMO POGREŠNO!

Objavljeno:30.12.2021 - 11:53
A A A Times Arial

Veliki broj ljudi, u proteklih godinu dana sve više uzima suplemente, neki zato što su im to ljekari preporučili, neki zato što su sami želeli, da bi popravili stanje svog imuniteta

Mnogi uzimaju preparate na svoju ruku, i ne pomišljajući da mogu da naprave grešku. Koje su kombinacije loše koje dobre, kada se može pretjerati sa dozom suplementa.

Gostujući u „Ordinaciji" , prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakao je da na tržištu postoje razni preparati, piše RTS.

  Postoje oni u kojima je zastupljen vitamin Ce, vitamin De, samo cink ili samo selen, pa ljudi kupuju pojedinačno te preparate, koje i piju pojedinačno.  Sa druge strane postoje i kompleksi vitamina i minerala.

„Mi kao farmakolozi volimo veoma često da pravimo određene kombinacije lijekova. Međutim, kada govorimo o suplementima, važan je pristup, koji ako znate da kombinujete, da napravite fiksnu kombinaciju i uzmete one sastojke koji deluju sinergistički, onda to ima smisla", rekao je profesor.

Dodaje da je potrebno da imate imate dobru formulaciju, i da pri kombinaciji određenih sastojaka stavljate manje koncentracije ljekovitih supstanci. To bi bile pozitivne strane uzimanja suplemenata.

Kombinacije koje se ne preporučuju:
- Magnezijum i kalcijum

- Cink i bakar

- Minerali i pojedini antibiotici

Oprez kod primjene lijekova i suplemenata

„Svako kombinovanje povećava interakciju, pa ako preparati nisu u odgovarajućoj formulaciji u kojoj se oslobađaju određene supstance, onda kombinovanje na svoju ruku nije poželjno", istakao je profesor.

Da li velika doza podrazumijeva i veliku količinu iskorištenog minerala ili vitamina koji pijemo?

„Kada govorimo o preventivnoj primjeni kod osoba koje su zdrave i hoće preventivno da koriste suplemente,tu se treba držati propisanih dnevnih količina, recimo vitamin Ce se uzima u dozi do 500 miligrama, višak se neće apsorbovati.Nema supstance koja ne može da napravi neželjene efekte.Svaki lijek može da bude i otrov, ako se primijeni neodgovarajućoj dozi", napomenuo je profesor.

Da li organizmu treba odmor od suplemenata?

„Jedan opšti princip je da suplemente koristite oko tri mjeseca, a onda se napravi period pauze od mjesec dana, jer su rezerve popunjene", rekao je profesor Samardžić.

Poznato je da se vitamin Ce veoma često nalazi u kombinaciji sa acetilsalicilnom kiselinom, sa aspirinom, pa ne treba uzimati više od 500 miligrama vitamina Ce na dan.

Selen, kao suplement nije preporučljiv kod pacijenata sa dijabetesom. Selen može loše da utiče i na jetru.On se ne koristi bez konsultacija sa endokrinologom.

Kada treba uzimati suplemente, u koje doba dana?

„Vitamin De treba uzimati uz obrok u popodnevnim satima. Cink, daje efekat smirenja i daje se u večernjim satima. Magnezijum se može uzimati u svim delovima dana, u zavisnosti od namjene organizmu.Vitamini Be kompleksa uzimaju se u prijepodnevnim satima", rekao je prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Izvor: Alo.rs