3 GRUPE NAMIRNICA KOJE JEDEMO SVAKOG DANA UNIŠTAVAJU CRIJEVA: Pune su skrivenih toksina zbog kojih nam je IMUNITET NA NULI

Porodica i zdravlje
3 GRUPE NAMIRNICA KOJE JEDEMO SVAKOG DANA UNIŠTAVAJU CRIJEVA: Pune su skrivenih toksina zbog kojih nam je IMUNITET NA NULI
.

Svi stručnjaci, od imunologa do nautricionista, ističu da su za zdrav organizam i jak imunitet najvažnija crijeva, odnosno stanja crijevnog mikrobioma. Španska nutricionistkinja Eli Galego ukazala je na neke namirnice koje direktno narušavaju zdravlje ovog organa, a gotovo ih svi jedemo svakog dana.

Galego je objasnila da u crijevnom traktu mogu da budu prisutne bakterije koje oslobađaju toksine, a koje mogu da aktiviraju upale, što dovodi do ubrzanog starenja organizma i pojave bolesti. Prema njenim riječima, konzumiranje određenih namirnica doprinosi da se ove bakterije umnožavaju i tako povećavaju koncetraciju toksina štetnih po zdravlje.

Ona je ukazala na tri grupe takvih namirnica.

Alkohol

Alkoholna pića su jedan od glavnih razarača zdrave crijevne mikroflore.

"Toksični alkohol je u stanju da promijeni strukturu tkiva i podstakne prodor štetnih bakterija u unutrašnje organe", kaže Eli.

Prerađevine

Prerađene namirnice često sadrže trans masti koje ometaju normalno funkcionisanje crijeva, narušavajući njihovu "normalnu" floru. Ovim mastima su posebno bogate namirnice koje kupujemo u pekarama, kolači i slatka peciva, a koje svi jedemo gotovo svakodnevno.

Gazirana pića

Govoreći o negativnom uticaju gaziranih pića na zdravlje crijeva, doktor je primijetio da ona "bukvalno preplavljuju tijelo toksinima i drastično narušavaju imunitet".

(MONDO)

Ne propustite