DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIVA: Hren bolje od lijekova čisti pluća i bronhije, a evo kako ga treba uzimati

Porodica i zdravlje
DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIVA: Hren bolje od lijekova čisti pluća i bronhije, a evo kako ga treba uzimati
Hren ima jak ukus i veoma intenzivan miris koji praktično "otvara" disajne puteve, pa se zato koristi u kombinaciji sa ovom hranom

Hren ima jak ukus i veoma intenzivan miris koji praktično "otvara" disajne puteve, pa se zato koristi u kombinaciji sa ovom hranom

Zima je, sezona virusa i prehlada, a pred nama su praznici. Kako iskoristiti ono najbolje što je sada na našim trpezama, šta treba jesti kako bismo podigli imunitet? Od svih salata koje ova sezona nudi, koju možemo da nazovemo najhranljivijom?

Poznato je, na primer, da kupus može da izazove gasove i nadutost, a kako ublažiti bolove ishranom i koje su to "domaće" salate najzdravije, otkrio je u jutarnjem programu na TV Prva dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

1. Moćni hren

"Pileća supa je najbolja kod nazeba. Ali, njeno antiinfektivno dejstvo pojačavamo renom", kaže dr Voja i savjetuje da se u tanjir dodaju dvije kafene kašike ove salate. "Tako podstičete pročišćavanje nosnih ‘hodnika’ i izbacivanje sekreta", navodi i dodaje da ovo ne treba primjenjivati kod djece ispod dvije godine.

Hren ima jak ukus i veoma intenzivan miris koji praktično "otvara" disajne puteve, pa se zato koristi u kombinaciji sa drugom hranom. Na primker u Vojvodini ga jedu u vidu sosa i to uz rinflajš. Većina ga kombinuje sa vinskim sirćetom, pa se preliva po paprici, krompiru, šargarepi... Od hrena se pravi i čaj koji je, kada mu se doda med je izuzetno lekovit kod prehlada, otvara bronhije...

"To je kapitalni prooksidans i treba ga što više konzumirati. A pride ga ima svuda, divlje raste... Pripremljen ren ne sme dugo da odstoji, ne više od dva, tri meseca, jer tada gubi onu pulpu", kaže gastroenrterolog.

2. Bijela rotkva čisti bronhije

Druga zimska salata koja bi svakako trebalo da se nađe na našem jelovniku ovih nedjelja jeste ona od bijele rotkve.

“Pročistač našeg organizma je bela rotkva - tako kažu Japanci koji je jedu u velikim količinama. Puna je vitamina C, antioksidanasa, čisti organizam... Ne treba je puno jesti jer može od nje da zaboli želudac, ali je izuzetno dobra", kaže dr Voja i otkriva koja količina je optimalan uz praznične gurmanluke.

"Oko 100 g je količina se preporučuje u danu i to uz pečenje. Problem je što može da iritra zube i desni, pa joj se zato dodaju ulje i vinsko sirće, ostavi se da malo odstoji... Pored nje vam dodatni vitamin C nije potreban. Bijela rotkva može da stoji pet meseci na tamnom i hladnom i ništa ne gubi od svoje hranljive vrijednosti."

3. Cvekla najzdravija

"Zimske salate sa cveklom su možda najzdravije. Ako je napravite od cvekle, rena i belog luka, takva salata ima nevjerovatno antioksidantno dejstvo. Ne morate da ‘jurite' paradajz, papriku i ostalo povrće. Odlična je i za gvožđe, a u tom slučaju je najbolje svakog dana piti litar soka od cijeđene cvekle", kaže dr Perišić. 

4. Celer mogu i bebe

"Celer je takođe veoma korisna namirnica a salata od njega se najčešće jede zimi", dr Voja kaže da je ova namrnica moćan antioksidans, a čak se daje bebama već od petog mjeseca.

5. Starinska salata sa paradajzom i prazilukom

"Ovo je salata našeg djetinjstva, na koju smo dobijali pred večeru", kaže dr perišić za gusti paradajz sok sa prazilukom. "Praziluk je izuzetno hranljiv, ima mnogo imulina i vitamina C. Ovo je jako dobra salata, uzmite jednu  porciju uz obrok i nisu vam potebni nikakvi vitaminski dodaci", napominje doktor.

A zašto su ove salate bolje od onih koje se zimi nabavljaju samo iz staklenika?

"Ovo su zimske salate koje naš organizam opskrbljuju onim hranljivim elementima koje imaju letnje salate – vitaminom C i antioksidansima, prvenstveno. A tu su i gvožđe, minerali, cink i selen, itd. Ne moramo da jurimo i tražimo skupe stvari koje su, da se izrazim narodski, ‘vještaci’. Navikavajmo djecu na ovu hranu, tako smo se i mi hranili u djetinjstvu i grip i virusi nam nisu mogli ništa", poručuje dr Voja.

Novi.ba/Alo.rs

Ne propustite