7 ALARMANTNIH ZNAKOVA DA VAM PANKREAS NE RADI KAKO TREBA: Ove simptome ne smijete da IGNORIŠETE

Porodica i zdravlje
7 ALARMANTNIH ZNAKOVA DA VAM PANKREAS NE RADI KAKO TREBA: Ove simptome ne smijete da IGNORIŠETE
.

Pankreas je veoma važan organ, za koji mnogi ljekari kažu da je kao drugo srce

Rak pankreasa je veoma opaka bolest koja je odnijela život čak tri velike ličnosti, a to su Merima Njegomir, Marinko Rokvić i Marinko Madžgalj.

Tumori pankreasa mogu da budu egzokrini i endokrini, pri čemu ovi drugi mogu da narastu i do deset centimetara prije nego što se pojave “konkretniji” simptomi koji bi vas zabrinuli – bolovi i izbočine, gubitak tjelesne težine, uvećana slezina.

Međutim, zbog toga što simptomi često izostanu, do postavljanja dijagnoze prođe previše vremena i oko 85 odsto ljudi se javi kada je rak metastazirao na jetru ili pluća.

Ovo su simptomi koje ne smijete da ignorišete:

1. Bol u leđima ili želucu

Čest bol u stomaku ili pri sredini leđa može da bude uzrokovan tumorom. U zavisnosti od položaja i veličine, tumor može da pritiska organe u blizini pankreasa i da blokira probavni trakt, a može da se desi i da pritisne živac.

2. Problem sa varenjem

Tumor može da blokira ili uspori probavne procese, pa je moguće da se, pored probavnih smetnji, jave gubitak apetita i mučnina.

3. Nadutost

S obzirom na to da može da izazove probleme sa varenjem i probavom, nije neočekivano da rak pankreasa dovede i do nadutosti, gasova, kao i nakupljanja tečnosti u stomaku, piše sajt Kancer.rs

4. Neobjašnjivo mršavljenje

Gubitak kilograma koji nema jasan uzrok može da bude uzrokovan poremećenom probavom zbog raka. Takođe, i sam tumor može da utiče na način na koji tijelo koristi kalorije i proteine i tako podstakne sagorevanje kalorija, razgrađivanje mišića, ali i smanjen apetit.

5. Promjena u izgledu stolice

Mnogi oboleli od raka pankreasa imaju dijareju, zatvor ili oba problema. U slučaju proliva javljaju se vodenaste, masne i stolice izrazito jakog mirisa, a sve to uzrokovano je nedovoljnom količinom enzima. Usporen metabolizam koji može da se javi kod obolelih do ovog oblika raka, može da uzrokuje i zatvor, odnosno suhe i tvrde stolice.

6. Žuta koža i oči

Nakupljanje bilirubina može da se dogodi ako tumor blokira žuč, uslejd čega se javlja žutilo kože i očiju. Takođe, može da se javi i svrab kože, tamniji urin i svetlija boja stolice.

7. Dijabetes

Šećerna bolest je inače jedan od faktora rizika za rak pankreasa, a istraživanja su pokazala da nagli početak dijabetesa tipa 2 kod osoba starijih od 50 godina može da bude rani simptom raka.

Takođe, znak za uzbunu treba da bude i nagla promjena nivoa šećera u krvi kod dijabetičara koji su prethodno imali kontrolisan dijabetes.

Ne propustite