DR DEJAN ČUBRILO DAO UPUTSTVO: Rasol izbacuje toksine i maksimalno jača imunitet, ali samo ako se uzima na ovaj način!

Porodica i zdravlje
DR DEJAN ČUBRILO DAO UPUTSTVO: Rasol izbacuje toksine i maksimalno jača imunitet, ali samo ako se uzima na ovaj način!
Rasol je veoma moćan, ali vodite računa kako konzumirate ovaj napitak

Rasol je veoma moćan, ali vodite računa kako konzumirate ovaj napitak

Zima sa sobom donosi razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun hranljivih materija koje jačaju imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su dio bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.

Naročito u vreme pandemije, jak imuni sistem je prioritet. Baš zato su mnogi počeli redovno da korste rasol.
Rasol je veoma moćan napitak i pogoduje celom organizmu, jača imunitet, ibacuje toksine, čisti creva, ali mnogi prave grešku pri konzumiranju ovog napitka. Naime, rasol se nikada ne pije čist, već uvijek pomiješan sa vodom, jer u suprotnom izazova gasove, grčeve i oštećuje creva.

U emisiji "RTS Ordinacija" prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta, objašnjava gdje pravimo grešku:

"Onaj ko ima gasove će reći da je to od rasola i kupusa. Od ovog prvog teško da možete da imate gasove. Kako? U čašu vode stavite supenu kašiku rasola. On ne treba da se pije čist. Naš narod je strašno čudnovat. Ako bih ja sad čist rasol popio, ne samo da bih imao gasove, to bi već bila mnogo ozbiljnija patologija creva. Ali ako se pije razmućen u vodi, to će nam obezbijediti dovoljno bakterija", kaže profesor.

Osim rasola i kiseli kupus je veoma zdravo jesti, međutim mnogi se žale da i od ove namirnice imaju gasove i nadimanje. I u ovom slučaju pogrešan je način na koji konzumiramo.

On smatra da je najbolje prvo testirati sebe i videti koja količina nam pravi problem u crijevima. A evo kako da to i uradite:

"Uzmete jako malo, pa ga prvo sameljete, uzmete sa vodom, pa ako tada vidite da vam stvara probleme, ne treba da ga koristite. To je test koji otkriva da ne valja tanko crijevo, da nema doboljno enzima. Ako to imate, znajte da ste uprskali", napominje profesor i dodaje:

"Zbog načina života ste crijeva izraubovali. Prvo uzmete manju količnu i oporavite crijeva i poslije možete da ga jedete", zaključio je.

Novi.ba/Stil.kurir.rs

Ne propustite