Riješite se suhog vazduha i osvježite prostor na prirodan način tokom sezone grijanja: SAMO STAVITE OVO NA RADIJATOR

Objavljeno:26.12.2021 - 19:12
A A A Times Arial

Zimi je neophodno dodavati vlagu vazduhu isušenom zagriavanjem, jer on negativno utiče na našu kožu, biljke, pa čak i namještaj. Rješenje za postizanje idealne vlažnosti vazduha je jednostavno

Beg od hladnoće najslađe je potražiti u toplini svog doma, ali zagrevanje prostorija, osim prijatnosti, nosi niz negativnih posljedica. Zagrijavanjem se smanjuje vlažnost vazduha, pri čemu pate disajni putevi, povećava se razdražljivost, gubimo koncentraciju, a naš imunosistem pati jer smanjujemo njegovu otpornost od štetnih mikroorganizama.

Redovno provjetravanje

Provjetravanje prostorija je najlakši i najsigurniji način da obezbjedite optimalnu vlažnost vazduha, uništite mikroorganizme i sl. Dovoljno je da tri puta u toku dana otvorite prozore i provetrite prostorije na tri minuta. Ako niste u kući tokom dana, sasvim je dovoljno da otvorite prozore ujutru i uveče.

Činije s vodom na grijnim tijelima

Ove činije su takođe veoma efikasne, a najbolje rezultate daju ako ih koristite u kombinaciji s provjetravanjem. Nisu skupe, a veoma su korisne. Ako koristite činije za radijator, najbolje je da kupite plastične jer voda u njima najbrže ispari. Na akumulacionim pećima jednostavno stavite šerpu vode i ostavite da lagano isparava. Takođe u posudu s vodom možete sipati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa ili mente. Eterična ulja imaju antivirusna svojstva, blagotvorno djeluju na disajne puteve i otklanjaju umor. Vodu u posudi mijenjajte svakoga dana.

Iskuvavanje vode s korom citrusa

Suv vazduh možete ovlažiti i iskuvavanjem vode. Dovoljno je da u običan lonac sipate vodu i dodate komadiće kore pomorandže ili limuna. Na laganoj vatri pustite da ta mješavina proključa. Para će povećati vlažnost u prostoriji, a miris citrusa vaše raspoloženje.

Sobne biljke

Sobne biljke čine vazduh vlažnijim, zato ispunite njima sve prostorije osim onih u kojima spavate. Za prijatan ambijent i optimalnu vlažnost „pobrinuće“ se fikus, filodendron, dracena, sobne palme, drvo limuna...