Mladu Lanu Pudar čeka jos takmičenja, 2021. godina još nije završena

Bosna i Hercegovina
Mladu Lanu Pudar čeka jos takmičenja, 2021. godina još nije završena
.

Iako se u našu državu vratila osam dana prije kraja 2021. godine, takmičenje za najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar još uvijek nije završeno i nju do kraja tekuće godine očekuje još nastup na Državnom prvenstvu BiH te, nakon čega se nada da će dobiti nekoliko slobodnih dana.


Lana je nedavno osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u disciplini 200 metara delfin i vremenom 2:04.88 postavila novi državni rekord. Mostarka je nastupila i u još dvije utrke delfin stilom. Zauzela je 7. mjesto na 100 metara i postavila novi državni rekord s vremenom 56.28 sekundi, dok je na 50 metara bila na 23. mjestu.


Plivačica iz Mostara ujedno je i postala najbolja juniorska plivačica u Evropi u dvije discipline, a to je objavio portal Swimranking. Ipak, za nju još uvijek nije gotovo takmičenje za ovu godinu, a to je otkrila na konferenciji za medije koja je održana sinoć u Sarajevu.


"Do kraja godine me očekuje državno prvenstvo, a onda se nadam da ću dobiti nekoliko slobodnih dana u danima oko Nove godine i praznika, kako bih napunila baterije pred novu sezonu. U 2022. godini me očekuju pripreme za Svjetsko prvenstvo, juniorsko i seniorsko, a sve to će biti gotovo do osmog mjeseca. U svakom slučaju, očekuje me gust raspored", istakla je Lana.


Njena trenerica Alena Ćemalović kaže da će, shodno tome što su pokazali na prethodnim takmičenjima, drugačije gledati nastupe na svjetskim i evropskim prvenstvima.


"Mi smo do sada seniorska prvenstva, evropska i svjetska, shvatali kao šansu da Lana stekne iskustvo, međutim, ova medalja govori da smo vrlo konkurentni. Do petog mjeseca ćemo se pripremati kako bi mogli nešto pokazati na takmičenjima", rekla njena trenerica Alena Ćemalović.


Lana se, po prikupljenim podacima iz Evropske plivačke federacije (LEN) i baze rezultata nacionalnih plivačkih saveza, našla na prvom mjestu juniorki u dvije discipline i među kremom evropskog plivanja. Po tim podacima je najbolja juniorska plivačica Evrope na 100 i 200 metara delfin te evropska juniorska rekorderka, dok je druga na 50 metara delfin.

 

Ne propustite