Kako imati kvalitetan san? OVO NEMOJTE RADITI, STRUČNJACI PREPORUČUJU....

Porodica i zdravlje
Kako imati kvalitetan san? OVO NEMOJTE RADITI, STRUČNJACI PREPORUČUJU....
.

Da bi mogli funkcionisati i izboriti se sa svakodnevnim izazovima, neophodan je dobar san. No, kako bi san bio kvalitetan, potrebno je da na neke stvari obratite pažnju.


Mnoge osobe preferiraju spavati u toplom prostoru, naročito kad nastupe hladni zimski dani. No, stručnjaci tvrde kako to nije baš zdravo.

Prema istraživanjima, na zdravlje čovjeka bolje se odražava kada je temperatura u sobi niža. Visoka temperatura potiče lučenje kortizola tzv. hormona stresa, dok spavanje u hladnijim prostorijama pomaže u njegovom održavanju. Stručnjaci tvrde i kako spavanje u toploj sobi može utjecati i na loše snove, koji se često povezuju sa stresom.


"Temperatura sobe u kojoj spavate može igrati veliku ulogu u kvaliteti sna, ali i noćnim morama", tvrdi dr. Neil Stanley. Prosječna temperatura za kvalitetan san i dobro zdravlje je oko 18 stepeni, a sve iznad toga može se negativno odraziti.


"Kako bismo se uspjeli naspavati, potrebno je da izgubimo jedan stepen unutrašnje temperature koja iznosi oko 37 stepeni. Taj stepeni obično gubimo kroz lice i glavo tj. dijelove tijela koji nisu pokriveni. U dubokom snu naše tijelo obnavlja ćelije, poboljšava memoriju, ali nije u stanju regulisati teperaturu" objašnjava doktor.Ukoliko spavate u pretoploj sobi, temperatura vašeg tijela ne može postići normalu koja mu je potrebna. Doktor Neil ističe da niže temperature mogu pomoći i osobama koje hrču. Preporučuje korištenje prekrivača od pamuka ili prirodnih materijala jer oni održavaju temperaturu.


"Spavaću sobu zagrijte u toku dana, a prije nego krenete spavati grijanje ugasite", savjetuje doktor.

Ne propustite