ŽENE NA BALKANU SAMO OVAKVE FARMERKE NOSE, A NE ZNAJU ŠTA SVE MOŽE DA IM DESI: Neurolog upozorio – To je najgora odjeća za ZIMU

Moda i ljepota
ŽENE NA BALKANU SAMO OVAKVE FARMERKE NOSE, A NE ZNAJU ŠTA SVE MOŽE DA IM DESI: Neurolog upozorio – To je najgora odjeća za ZIMU
-

Da li i kakav uticaj na zdravlje ima omiljeni odijevni komad svuda u svijetu - farmerke, objasnio je neurolog.

Neurolog i kiropraktičar Sergej Dlin upozorio je na glavni modni trend nekoliko posljednjih godina, a koji i te kako šteti zdravlju. Kraće farmerice i pantalone, odnosno dužine iznad zgloba koji obično ostaje "nepokriven" bez obzira što zimi nosimo dublju obuću, potencijalno mogu da izazovu ozbiljnije zdravstvene probleme.

Kao što su nas nekada mame i bake upozoravale da ćemo da nazebemo ako zimi izlazimo napolje bez potkošulje, a posebno ako nosimo pantalone plitkog struka, pa kad se sagnemo nam "sevnu" bubrezi, ista situacija je sa kratkim pantalonama.  

"Kada dođe do iznenadne i drastične promjene temperature kože, tijelo je prinuđeno da ’grči’ krvne sudove. A ako je napolju jako hladno i osoba je dugo izložena niskoj temperaturi, rizik da dobije mikropromrzline je veoma veliki", objasnio je stručnjak.

Long je dodao i da ako osoba pije al+ohol, vrlo vjerovatno neće osjetiti da joj je hladno. U početku će tijelo slati signale u vidu jakih bolova na mjestima koja su izložena, ali pod dejstvom al+ohola će ti znaci biti prigušeni i osoba ih neće registrovati ili će ih tumačiti kao normalnu pojavu na hladnoću. Ako se ovi simptomi ignorišu, dolazi do odumiranja ćelija, rekao je neurolog.

"Može da se javi jaka, duboka nekroza tkiva. U tom slučaju, jedan od glavnih rizika je amputacija ekstremiteta, kako ne bi došlo do gangrene ili infekcije ovog dijela tijela", objasnio je Long i dodao da su to ipak rijetki slučajevi i da bi osoba trebalo da bude izložena esktremno niskim temperaturama jako dugo. Svakako, preporuka je da koža zimi bude prekrivena i zaštićena od hladnoće.

MONDO

Ne propustite