JEDNA PROMJENA NA KOŽI JE JASAN ZNAK DA JETRA NE RADI KAKO TREBA: Upozorenje, ako vidite OVO - HITNO KOD DOKTORA

Porodica i zdravlje
JEDNA PROMJENA NA KOŽI JE JASAN ZNAK DA JETRA NE RADI KAKO TREBA: Upozorenje, ako vidite OVO - HITNO KOD DOKTORA
.

Ako primijetite ovaj znak, obavezno se javite ljekaru

Bez zdrave jetre nema ni dobrog zdravlja, slažu se svi jlekari. Kako bismo očuvali oragnizam neophodno je da vodimo računa o ovom, vrlo važnom organu.

Svakodnevnim navikama nesvjesno uništavamo jetru. Ukoliko unosite previše šećera, alkohola ili ste nabacili nekoliko kilograma, sve to povećava rizik od oboljenja jetre. Ako niste sigurni da li vam je ovaj organ u dobrom stanju, obratite pažnju na ovaj simptom.

Prema rečima stručnjaka, ako noću osećate svrab, što pre proverite jetru. Svrab je povezan sa oboljenjem jetre, a ima tendenciju da se pogorša kasno uveče i tokom noći.

Prema riječima dr Vendi Holand, jedan od zadataka jetre je razlaganje i izlučivanje supstanci koje vašem tijelu nisu potrebne i to putem žuči.

"Ako to ne uspije, iz bilo kog razloga, sljedeći organ koji će pokušati da se oslobodi žučnih soli jeste koža. Tako se javlja svrab", objašnjava Holand.

Kako da prepoznate da je baš u jetri problem? Svrab povezan sa oboljenjem jetre ne izaziva osip i najčešće se javlja na dlanovima i tabanima, prenosi Mondo.

"Svrab povezan sa oboljenjem jetre uglavnom pogađa udove, posebno dlanove i tabane“, objašnjava doktorka Lin Poston. "Obično se pogoršava noću i usljed vrućine, tokom menstrualnog ciklusa, ako uzimate hormonsku terapiju, trudni ste ili vam je koža u kontaktu sa vunom."

Ostali simptomi koju ukazuju da je jetra ugrožena mogu biti i:

Bol u stomaku
Povraćanje
Žuta koža
Umor
Problemi sa mišićima

Ne propustite