"Kandida dovodi do sepse, problema sa srcem, a može da bude i fatalna": DR PERIŠIĆ OTKRIO KAKO SE OVA GLJIVICA LIJEČI

Porodica i zdravlje
"Kandida dovodi do sepse, problema sa srcem, a može da bude i fatalna": DR PERIŠIĆ OTKRIO KAKO SE OVA GLJIVICA LIJEČI
Sluznična kandidijaza, probavnog ili disajnog sistema, liječi se oralno. Ali sistemska je opasna, jeste relativno retka ali je vrlo gadna

Sluznična kandidijaza, probavnog ili disajnog sistema, liječi se oralno. Ali sistemska je opasna, jeste relativno rijetka ali je vrlo gadna

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić tvrdi da se opasne i uporne gljivice - kandide  možemo riješiti i uz pomoć ishrane. Doktor je otkrio koje namirnice  pogoduju umnožavanju patogeni, a koje će ubrzati njen izlazak iz sistema.  Simptomi nisu isti kod muškaraca i žena!

Kandida je jedna od najupornijih gljivica, nalazi se i u našem organizmu, i praktično svuda oko nas, a može da izazove jaku infekciju. Simptomi kandidijaze biće najpre hronični umor, bol u mišićima i nadutost, a tek onda će se javiti simptomi vidljivi golim okom, koji nisu isti kod žena i muškaraca, naročito ako imaju povišen šećer, objasnio je na TV Prva dr Perišić.

"Gljivica kandida nalazi se svuda oko nas, ona inače uđe u organizam i prođe, ali ako kao spora pređe u živu formu, to je onda opasno. Onda postaje sluznična kandidijaza, koja pravi vrlo velike probleme", rekao je gastroenterolog i objasnio koje ljude kandida vrlo rijetko napada.

"Postoje bakterije, virusi i gljivice kao mikropatogeni. Kandida je oportunista, ona traži pogodno tlo, neće ona na zdravog čovjeka i netaknutu kožu. Ali ako postoje uslovi, nastaniće se tu. Imao sam dosta takvih pacijenata, kada se kandida nastani u jednjaku, to pravi ogromne probleme sa gutanjem", rekao je on.

Pod mikroskopom ćemo vidjeti "pipke", odnosno hife, i onda znati da je invazivna kandida u pitanju, ali nema svako mikroskop kod kuće. Kako da onda prepoznamo, koji su simptomi kandidijaze?

"Kod muškaraca se javlja u usnoj duplji i na pregibima, pazusi, prepone, beličasta skrama je bolna, ima je i na penisu. To ćete primijetiti golim okom. Kod žena je komplikovanije, ako imaju dijabetes, kandida juri pregibe i vaginalni predio. Nezgodna je situacija ali se da liječiti", rekao je on.

Može li ishranom da se liječi kandida?

"Ona voli šećer, bez slatkiša dakle, sa što manje šećera. Druga stvar, jabuka, kruška, šljiva, breskva, kajsija, ništa od toga ne smije, jer sadrži supstance koje pogoduju kandidi. Mandarine, grožđe, ananas, nemaju ih. Nije ni mleko sa laktozom zgodno, ona je isto supstrat za kandidu. Papriku i paradajz najslobodnije, a karfiol nikako. Krastavac može, brokoli ne može! Sadrže hemijska jedinjenja, neskrobne fermentabilne ugljene hidrate. Ne možete da ih svarate, oni se oslobode i spora kandide ih pronađe. Onda krene da cvijeta", rekao je on.

Postoji više oblika kandidijaze i jedan od njih je opasan po život, upozorio je gastroenterolog.

"Sluznična kandidijaza, probavnog ili disajnog sistema, leči se oralno. Ali sistemska je opasna, jeste relativno retka ali je vrlo gadna. Kandida može da napravi i sepsu i problem sa srcem, može da bude i fatalno, kako da ne. Kod rizičnih pacijenata se odmah pogleda ima li kandide koja može da komplikuje, onda siječemo lijekovima, ne damo da tek tako ide problem", rekao je profesor.

"Začini mogu da iritiraju sluznicu, pa onda mogu da naprave ranice, e tu će doći kandida. Zato začine treba dobro dozirati, i ne pretjerivati. Ja koristim ljutu papričicu, ali kandidu nikad nisam imao", rekao je gastroenterolog i objasnio šta "tjera" kandidu.

"Imamo ćelije sluznice i neutrofile, oni ako prepoznaju nešto strano, reagovaće. To je takozvani naivni imunitet. Ako imate redovnu stolicu i nemate bolest debelog crijeva, kandida će izaći. Mora se imati redovna stolica, ja jedem uveče žito i to sa šlagom. Ali brz je tranzit! I nema ugljenih hidrata koji će hraniti kandidu", rekao je on.

"Zrnevlje ne može da se razgradi zbog opne, tek kada je samlevena žitarica, svarićemo sve iz nje. Za stolicu je dobro sljedeće, voće uveče, mandarine za večeru, liječio sam ženu koja je jela po pola kilograma mandarine uveče, pa imala je stolicu kao grlica posle toga", rekao je on.

"Probiotik je takođe važan ako imate kandidu, preventivno ga uzimajte u jesen i zimu. Leti se hranimo sa više vlakana. Kandida ne voli kiselost crijeva, svi naši sokovi su alkalni osim pljuvačke," rekao je on.

Novi.ba/Alo.rs

Ne propustite