Uzunović se tereti da je organizovao dvije kriminalne grupe za izvlačenje novca iz Bosnalijeka

Bosna i Hercegovina
Uzunović se tereti da je organizovao dvije kriminalne grupe za izvlačenje novca iz Bosnalijeka
.

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću tužiteljica Tužilaštva BiH je, između ostalog, navelia da je Uzunović organizovao dvije kriminalne grupe za pranje novca, zloupotrebu položaja i finansijski kriminal.

Prema navodima, Uzunović se tereti da je organizovao jednu kriminalnu grupu koja se odnosi na njega i njegovu porodicu (žena, sestra, otac, punac, prijatelji...). On je preko više off shore kompanija prao novac od Bosnalijeka na način da je prebacivao novac Bosnalijeka na račune off shore kompanija, a zatim isti dan taj novac prebacivao na svoj privatni račun.

Prema navodima tužitelja, te off shore kompanije su navodno Bosnalijeku pružale marketinške usluge, ali je konstatovano da nikada nisu uradile posao koje je Uzunović naveo.

Na ovaj način Uzunović se tereti da je sebi i porodici protuzakonito pribavio više od osam miliona KM.

Druga kriminalna grupa se odnosi na organizovanje stranaca, direktora kompanija koje su kupovale dionice Bosnalijeka - novcem Bosnalijeka. Tu je riječ o nezakonitoj privatizaciji u korist trećih lica.

Na današnjem ročištu tužiteljica Tužilaštva BiH je iznijela frapantan podatak kazavši da je imala veoma emotivan razgovor sa ocem Nedima Uzunovića kojoj joj je rekao:

"Ja znam sve o čemu se tu radi, ali sam ja protiv toga bio i čitav život sam se borio protiv onoga što on radi."

Pored Uzunovića uhapšena je još jedna osoba, a još pet je dobilo poziv na saslušanje. Predmet je zasnovan zbog sumnjive privatizacije Bosnalijeka ruskim kapitalom preko offshore kompanija preko nekoliko država.

Izvor:Klix

Ne propustite