Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH: Povlačenje RS iz UIO bi imalo velike ekonomske posljedice

Bosna i Hercegovina
Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH: Povlačenje RS iz UIO bi imalo velike ekonomske posljedice
.

Endrju Džuel (Andrew Jewel), rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini oglasio se danas povodom najava Vlade RS da će se povući iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

- Vlada Republike Srpske je najavila svoju namjeru da se povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje. Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj Međunarodni monetarni fond nije u poziciji da komentariše, smatramo da bi ovakav potez imao velike ekonomske posljedice.

screenshot-14

UIO je jedna od najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini. Indirektni porezi koje prikuplja UIO su najznačajniji izvor prihoda za vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. Ovi prihodi se koriste za finansiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu penzija. Izuzev u 2020. godini kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Sa oporavkom ekonomije, mi očekujemo da će ove godine prihodi od indirektnih/neizravnih poreza dostići najviši nivo do sada.

Ovaj dokazani okvir za prikupljanje i raspodjelu indirektnih poreza bi se raspao ukoliko bi se Republika Srpska povukla iz UIO. Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljna UIO, kada su poreska konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode širom zemlje. Niži prihodi bi u ovom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju.

Rasformiranje UIO bi također ugrozilo blagovremeno servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine što trenutno UIO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izolovan od političkog uplitanja. Čak i da entiteti ostanu opredjeljeni servisiranju svojih obaveza, tranzicija od ovog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja.

Zbog svih ovih razloga podstičemo vlasti da očuvaju integritet Uprave za indirektno oporezivanje. UIO je, poput Centralne banke, stub ekonomije koji dobro služi građanima Bosne i Hercegovine - zaključio je Džuel. 

Ne propustite