AKO IMATE OVAJ CVIJET U KUĆI: Ovih 10 stvari morate znati o njemu!

Praktična žena
AKO IMATE OVAJ CVIJET U KUĆI: Ovih 10 stvari morate znati o njemu!
Ako u kući gajite ovaj divni cvijet, evo šta morate da znate o Božićnom kaktusu:

Ako u kući gajite ovaj divni cvijet, evo šta morate da znate o Božićnom kaktusu:

1. Božići kaktus nije stvarno kaktus

Uprkos svom imenu, božićni kaktus nije kaktus. Iako je sočan i zadržava vlagu u svojim listovima, članovi porodice Schlumbergera ne smatraju se pravim kaktusom. Šta ovo znači? Pa, to znači da nisu otporni na sušu kao pravi kaktusi, pa ih treba češće zalivati i ne mogu da podnesu toplotu direktnog sunca. Božićni kaktusi su pre tropske biljke nego biljke koje žive u pustinji.

2. To je biljka epifit

Božićni kaktusi su epifiti. Epifit je biljka koja raste na površini druge biljke. Da se ​​ne pomiješaju sa parazitom, epifiti se ne hrane biljkom iz koje rastu i ne oštećuju je. Umjesto toga, epifitska biljka uzima vodu i hranljive materije kroz svoje lišće i plitki korenov sistem preko vazduha, kiše i organske materije koja se skuplja na biljci domaćinu. Korjenov sistem epifita je manje gust od biljaka koje rastu u tlu, a korjeni se uglavnom koriste za prianjanje uz biljku na kojoj raste. Ovo je važno uzeti u obzir pri odabiru tla za vaš božićni kaktus. Želite rastresito, peskovito tlo koje se brzo ocijedi, tako da korenje ne postane zbijeno ili mokro.

3. Božićni kaktus i nije božićni kaktus

On nikad neće procvjetati na Božić, jer cvetanje započinje u novembru. Ali komercijalizacija ovog cvijeta natjerala je cvjećare da ga nazovu božićni kaktus da bi ga prodali oko praznika.

4. Možda nećete morati da presađujete ovaj kaktus

Dok će većinu biljaka morati da se presađuju jednom svake godine ili dvije, Schlumbergera zapravo radi bolje kada su malo vezane za koren. U stvari, prečesto njihovo presađivanje može prouzrokovati štetu, jer se segmenti mogu otkinuti, a biljke su lako podvrgnute stresu velikim kretanjem. Sve dok vaša biljka još uvek daje novi rast i cveta svake godine, najbolje je ostaviti je u saksiji u kojoj se nalazi.

5. Božićni kaktus mora da miruje da bi cvjetao

Ako želite da vaša biljka cvjeta, morate da oponašate okidače životne sredine koji dovode do toga da uđe u period mirovanja. U svom prirodnom staništu u Južnoj Americi, Schlumbergera miruje dok noći postaju sve duže i hladnije. Ovo omogućava biljci da uđe u svoj ciklus cvjetanja i pusti pupoljke.

Ako vaš kaktus ne doživi ove hladne, 14-časovne noći, nikada neće ući u stanje mirovanja. Ovo je uzrok broj jedan božićnog kaktusa koji nikada ne cveta, i to je iznenađujuće lako rešiti.

6. Razmnožite božićni kaktus lako i besplatno

Jednostavno isijecite oštrim makazama grančicu božićnog kaktusa i posadite ga u saksiju. Zalivajte i ne dirajte više.

7. Tokom ljeta, božićni kaktus odmah izbacite napolje.

Samo ga držite negdje gdje nema direktnog sunca i zalivajte ga redovno. Neka napolju ostane sve do sredine jeseni.

8. Božićni kaktus ima osjetljivu kožu, može da izgori

Ne držite ga na prozoru gdje ima direktnu svjetlost. Ako mu listovi izgore postaće ljubičasti ili crveni. Sklonite ga daleko od sunca i ne brinite za njega.

9. Božićni kaktusi su bezbjedni za kućne ljubimce

Za razliku od mnogih popularnih biljaka, božićni kaktusi nisu toksični za pse i mačke. Kada je riječ o prazničnim biljkama, lista netoksičnih biljaka je nevjerovatno kratka. Ako izaberete biljku kao božićni poklon za vlasnika kućnog ljubimca, kaktus za Božić je odličan izbor.

10. Božićni kaktusi mogu da vas nadžive

Drugi razlog zašto se čini da svi imaju praznični kaktus je taj što su oni neuništivi. Ako se pravilno njeguje, nije neuobičajeno da ove biljke žive decenijama. Internet je prepun lokalnih vesti o ogromnim božićnim kaktusima starim sto godina ili starijim. Ove džinovske biljke često prelaze s generacije na generaciju postajući živa baština. Možete očekivati da će vaša biljka u prosjeku živjeti najmanje 30 godina.

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite