ANALIZA

2 SATA RAZGOVORA - BEZ KONKRETNOG NAPRETKA: Putin od Bidena tražio "pravne garancije" da se NATO neće širiti dalje prema istoku, Biden odbio te zaprijetio žestokim sankcijama ako Rusija napadne Ukrajinu

Objavljeno:07.12.2021 - 22:23
A A A Times Arial

Joe Biden i Vladimir Putin danas su razgovarali dva sata putem video-veze. Glavna tema bila je eskalacija napetosti oko Ukrajine. Nakon razgovora prvi detalji objavljeni su s ruske i američke strane, no čini se kako nije ništa konkretno dogovoreno. Biden je zaprijetio sankcijama i "drugim mjerama" u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu. Putin je pak tražio garancije da se NATO neće širiti dalje prema istoku, piše Advance.hr.

Svi detalji ovog dvosatnog razgovora još nisu poznati, no ono što za sad znamo ne upućuje na neki konkretan dogovor koji bi vodio prema de-eskalaciji. Poznato je da je Putin zatražio od Bidena garanciju da se NATO neće širiti dalje prema istoku - jasno, misleći pritom primarno na Ukrajinu. Očekivano, Biden mu je uzvratio da takvu garanciju neće dobiti. To je u skladu s Bidenovom izjavom od prije nekoliko dana da neće priznati ruske "crvene linije". Nadalje, za vrijeme razgovora Putinu je poručio kako je SAD spreman uvesti žestoke ekonomske sankcije Rusiji u slučaju napada na Ukrajinu.

Čini se da nakon ovog razgovora kriza nije stišana, a kako je i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao "kroz idućih nekoliko dana ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati".