U TOKU JE NAJVAŽNIJI RAZGOVOR OVE GODINE: Joe Biden i Vladimir Putin na liniji - može li se spriječiti rat na istoku Europe?

Svijet
U TOKU JE NAJVAŽNIJI RAZGOVOR OVE GODINE: Joe Biden i Vladimir Putin na liniji - može li se spriječiti rat na istoku Europe?
Prije nekoliko trenutaka započeo je virtualni sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, piše Advance.hr.

Prije nekoliko trenutaka započeo je virtualni sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, piše Advance.hr.

Nešto prije 17 sati po našem vremenu na službenim stranicama Kremlja objavljena je prva fotografija sa sastanka što znači da je isti započeo vjerojatno kako se i najavljivalo - oko 16 sati po našem vremenu, 10 ujutro u Washingtonu, 19 navečer u Moskvi.

Dakako, glavna tema sastanka je kako de-eskalirati aktualnu napetu situaciju na granici s Ukrajinom u trenutku dok se gomilaju i ukrajinska i ruska vojska, a Kijev i Washington danima upozoravaju kako Moskva priprema vojnu invaziju.

Na početku sastanka putem video-veze Biden je poručio Putinu: "Nismo se vidjeli za vrijeme G20 sastanka, nadam se da ćemo se idući put susresti uživo". Podsjetimo, Putin se za vrijeme nedavnog G20 sastanka obratio samo virtualno zbog sve teže pandemijske situacije u Rusiji.

Nakon ovih uvodnih pozdrava, koji su emitirani, krenuo je razgovor koji nije dostupan za javnost, odnosno vođen je "iza zatvorenih vrata". Glasnogovornik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, poručio je kako će razgovor potrajati "koliko god bude potrebno". Diplomatski je rečeno kako će se Biden i Putin fokusirati na više aktualnih pitanja, no u stvarnosti je potpuno jasno kako se susreću ovim virtualnim putem samo zbog jednog - onog koje se tiče Ukrajine.

Sastanku je prethodila velika eskalacija napetosti koja traje već tjednima te ne jenjava. I bez ovog ukrajinskog faktora odnosi između SAD-a i Rusije na iznimno su niskim razinama, zapravo moglo bi se reći da diplomatski odnosi jedva da i postoje (uz stalno smanjenje broja diplomata s obje strane). No, nova ukrajinska kriza dovela je te odnose na sam rub, a čini se da zadnji susret Putina i Bidena (prvi otkako je Joe Biden postao američki predsjednik), onaj u Ženevi u lipnju ove godine, nije uspio dugo održati relativno pristojnu atmosferu u kojoj je vođen.

Ipak, imajući u vidu kako su obojica pohvalila taj susret u Ženevi čini se kako Biden i Putin imaju dobru direktnu komunikaciju, a u ovoj situaciji to je svakako bitno kao i činjenica da je, kako tvrde pojedini američki komentatori, Biden ovog puta "direktno preuzeo" na sebe upravljanje ovom krizom za razliku od nekih drugih situacija gdje su je više vodili njegovi visoki dužnosnici.

Ne propustite