U srijedu nastavak suđenja premijeru FBiH Novaliću i drugima

Bosna i Hercegovina
U srijedu nastavak suđenja premijeru FBiH Novaliću i drugima
.

Nastavak suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, zakazano je za srijedu, 8. decembar, u Sudu BiH u 9 sati.

Prošle sedmice ročišta nisu održana zbog bolesti advokatice Senke Nožice.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Na prošlom ročištu, koje je održano 24. novembra, svjedok Tužilaštva BiH Harisa Pepeljak izjavila je da je u Federalnoj upravi civilne zaštite ugovor sa firmom "Srebrena malina" za jedan tip respiratora protokolisan, dok za drugi tip nije.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Izvor:Avaz

Ne propustite