Predsjednik CIK-a o Dodikovoj najavi "bojkota izbora": Ovo je nešto opasnije...

Bosna i Hercegovina
Predsjednik CIK-a o Dodikovoj najavi "bojkota izbora": Ovo je nešto opasnije...
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je moguće da njegova stranka podrži Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ) i bojkotuje opće izbore u oktobru sljedeće godine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je moguće da njegova stranka podrži Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ) i bojkotuje opće izbore u oktobru sljedeće godine, prenosi Radio Sarajevo.

Takvu mogućnost Dodik je najavio u situaciji da se ne postigne dogovor o izbornim reformama u BiH.

"Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, ni RS neće izaći na izbore", kazao je Dodik za RTRS, prenijela je Beta.

On nije pojasnio šta podrazumijeva pod "uplivom stranaca u rad CIK-a", navodeći da SNSD traži potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da bi učestvovao na izborima.

Prema njegovim riječima, dovoljno je da javne ustanove, kao što su škole i domovi kulture, ne ustupe svoje prostorije za glasačka mjesta, ili da općine ne formiraju mjesne izborne komisije.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar kazao je u razgovoru za Radio Sarajevo da je čuo izjavu člana Predsjedništva BiH.

"Ovo što sam mogao da čujem iz same izjave nije nešto što bi moglo ličiti na bojkot izbora, nego na neke političke ideje koje bi vodile kao institucionalnom opstrukciji nesmetanog izbornog procesa. To je bitna razlika. Bojkot je politički način djelovanja stranaka i pojedinaca, tj. opredjeljenje da ne sudjeluješ u izbornoj utrci, u izbornom procesu. Time šalješ poruku i javnosti i svojim biračima o političkom djelovanju. Ovo bi bilo nešto drugo... ", kazao je Baklar za Radio Sarajevo

Kako je dodao, CIK kao središnje tijelo izborne administracije mora voditi računa i o svim aspektima organizacije izbornog procesa.

"I s te strane ovakve ideje su zabrinjavajuće, pored već političkog stanja u zemlji. Ali u ovom momentu dok su one samo u fazi ideja nije nešto na što bismo se trebali mi kao tijelo izborne administracije osvrtati. Nego da usmjerimo aktivnosti i energiju ka nesmetanoj organizaciji izbornog procesa. Postoje različiti aspekti na koji bi način mogla da bude ugrožena organizacija i provedba izbora. Ovo je jedna u nizu takvih mogućnosti za ugrožavanje procesa", dodao je.

Na pitanje da li smatra da su ovakve prijetnje zapravo najave ataka na institucije države, uključujući i CIK, koji je od ranije na meti lidera SNSD-a - Bakalar je odgovorio:

"Ovo je izravno upućeno kao ideja koja je vezana za Središnje izborno povjerenstvo i potporu međunarodne zajednice koja je zaista snažna i uz pomoć koje smo uspjeli da organiziramo prethodne izbore. Sličnih problema imali smo i u prethodnom izbornom ciklusu i zaista velikim trudom, angažmanom, uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice uspjeli smo da sam izborni proces dovedemo do kraja".

Prema njegovim riječima, poruke koje su jučer izračene je prepoznao da vode prema problematiziranju podrške međunarodne zajednice CIK-u.

"Druge stvari su iznesene kao ideja i nije rečeno da će to biti zaista urađeno. Političari znaju da daju izjave različitog karaktera i da vrše različiti pritiske radi svojih političkih ciljeva. Nismo pretjerano zabrinuti, nego što smo inače zabrinuti, ali nismo ni slijepi ni gluhi. Čuli smo jako dobro poruke koje su izrečene", zaključuje Bakalar.

 

Ne propustite