10 OSOBINA TOKSIČNIH RODITELJA: Evo kako bespovratno uništavate život svojoj djeci - OVE REČENICE NIKAD NE IZGOVARAJTE

Kiosk
10 OSOBINA TOKSIČNIH RODITELJA: Evo kako bespovratno uništavate život svojoj djeci - OVE REČENICE NIKAD NE IZGOVARAJTE
Psiholozi i specijalisti za ponašanje dece jasno mogu vidjeti razliku između nezahvalne djece i one koja su žrtva toksičnog uticaja. Na primer, klinički psiholozi Set Mejers i Preston Ni objašnjavaju kako ponašanje roditelja može da uništi živote njihove djece.

Psiholozi i specijalisti za ponašanje dkece jasno mogu vidjeti razliku između nezahvalne djece i one koja su žrtva toksičnog uticaja. Na primer, klinički psiholozi Set Mejers i Preston Ni objašnjavaju kako ponašanje roditelja može da uništi živote njihove djece.

S druge strane, podizanje deteta je veoma teško i niko nema pravo da osuđuje određeni roditeljski stil. Ipak, tanka je linija između grešaka koje roditelji čine i neprikladnog ponašanja toksičnih roditelja.

Prepoznajte toksične situacije i pogledajte kako one utiču na dječiju psihu.

1. "Bojiš me se, ali me voliš"

Za toksičnog roditelja, emocionalni napad je sinonim za ljubav i pažnju. U takvim porodicama, djeca znaju raspoloženje roditelja samo po zvuku ispuštenih ključeva i koraka. Takva djeca žive u stalnom strahu. Ovaj tip toksičnog roditelja se uvrijedi ako se njihova dobra dela tretiraju sa sumnjom. Oni tvrde: ‘Uradio sam sve za tebe, a ti si i dalje nezahvalan.’

2. "Moraš se nositi s problemima odraslih, ali i dalje nemaš nikakvih prava"

U toksičnim porodicama, roditelji dijele svoju odgovornost s djecom.

Na primjer, dijete vjeruje da je njegovo loše ponašanje razlog zbog kojeg tata pije kako bi se smirio. Kasnije se to isto dijete uvlači u sukobe odraslih.

Tinejdžeri će biti prisiljeni slušati žalopojke roditelja, moraće se prilagoditi ‘komplikovanoj situaciji’, postaviti u kožu roditelja, tolerisati, tetošiti… No, nažalost, u ovim slučajevima, djeca nemaju pravo iznijeti svoje mišljenje.

3. "Budi najbolji, ali nemoj zaboraviti da nisi poseban"

Narcisoidni roditelji od svoje djece očekuju da budu najbolji u svemu. S druge strane, njihove uspehe uzimaju zdravo za gotovo. Potcjenjivački komentari zaista mogu naštetiti djetetu, koje odrasta verujući da je razočaranje za roditelje.

4. "PovJeri mi se, ali nemoj da te iznenadi moje ismijavanje"

Toksični roditelji tjeraju svoju djecu da budu iskrena i da im sve govore, a kasnije te informacije koriste protiv njih. Ovo se događa na 2 načina:

-Drugi članovi porodice, komšije i prijatelji znaju koju je tajnu dijete reklo roditelju, a roditelj u tome ne vidi ništa loše.

- Dijete daje roditeljima priliku da ga ukore ili da daju sarkastične komentare.

5. "Toliko si loš, nemoj ni pokušavati biti bolji"

Što je djetetovo samopouzdanje niže, to ga je lakše kontrolisati.

Toksični roditelji diskutuju o djetetovim neuspesima i manama i u većini slučajeva se vole okomiti na njegov fizički izgled. Ako ne postoje ‘očigledne mane’, oni će ih izmisliti.

Takvi roditelji insistiraju na kompleksu inferiornosti kod djece i ne žele da njihovo dijete isproba nove stvari i uspije.

6. "Budi uspješan, ali samo blizu mene"

U ovom slučaju, roditelji žele da im dete ima uspješnu karijeru, ali ako dijete zbog toga mora otići u drugi grad, onda polude. Narcisoidni roditelji uzbuđeni su zbog detetovog uspjeha iz samo dva razloga:

-Vole se hvaliti svima i žele da im drugi zavide.

-Uspješno dete će im osigurati bolji život.

Toksični roditelji ne žele da njihova djeca ikad odu od kuće…

7. "Slijedi moja uputstva, ali ti si kriv ako ne uspiješ"

Roditelji, u ovom slučaju, tretiraju dijete kao objekat: imaju svoje planove i očekuju da ih dijete slijedi. Ovo se odnosi na sve, od fakulteta, do izbora djevojke/dečka… I njih uopšte nije briga za posljedice te apsolutne kontrole. Štaviše, ako nešto krene po zlu, oni se ne smatraju odgovornima.

8. "Nemoj me nikad ostaviti"

U zdravim porodicama, roditelji pomažu djeci da se osamostale i da žive svoj život.

Toksični roditelji ne žele da njihova djeca ikad odu, ali uvek naglašavaju da kuća, novac i hrana pripadaju njima. Bilo kakve primjedbe djece oni zanemaruju. Šta takvi roditelji zapravo žele? Oni žele poslušnu djecu koja će ostati s njima!

9. "Prihvati našu pomoć, ali prestani da nas iskorišćavaš"

Ovi roditelji nude nešto, bez čega njihova deca mogu, ali svako odbijanje izaziva nezadovoljstvo. Dete počinje misliti: ‘Moji roditelji vjerovatno samo žele društvo i žele se osećati potrebnima.’ Zato prihvataju pomoć, zahvaljuju roditeljima i nude nešto zauzvrat. Ipak, nema sretnog kraja jer ovakvi roditelji uvijek podsjećaju dijete na tu njihovu ‘uslugu’.

10. "Zašto nisi ovo, zašto nisi ono"

Privatni život? Lični prostor? Ovo, za djecu toksičnih roditelja – ne postoji. Ako pokušate ograničiti pristup vašem ličnom prostoru, roditelji vas optužuju za nepovjerenje. Čak vas ni vaš stan ili kuća neće zaštititi od ovakvih roditelja jer će jednostavno koristiti rezervne ključeve koje ste im dali za hitne slučajeve. I njihova deca uvek moraju odgovoriti na sva pitanja: ‘Zašto nisi oprao/la ovu čašu?“ Ili ‘Zašto si bacila novac na to smeće’ Takvi roditelji ne poštuju život i lične odluke svoje djece.

Kako se nositi s toksičnim roditeljima?

Teško je riješiti se otrovne atmosfere – pa čak i odraslima! Ipak, stručnjaci su pronašli savjete koji vam mogu pomoći u postavljanju granica i spašavanju odnosa.

Prvo, morate shvatiti sljedeće činjenice:

-Ne možete promijeniti prošlost.

-Toksični odnos je poput hronične bolesti – gotovo je nemoguće izliječiti ga, tako da morate pokušati da izbjegnete bilo kakve komplikacije.

-Preporuke se temelje na razumjevanju da svaka osoba ima svoja prava i potrebe kojih ne bi trebalo da se stidi.

Imate pravo:

-Da živite u svojoj kući i imate sopstvena pravila.

-Da ograničite pristup svojoj teritoriji.

-Da steknete sopstveno iskustvo i ignorišete svoje roditelje kad kažu ‘Znam bolje’.

-Da upravljate svojim resursima: novac, vrijeme i trud.

-Da odaberete svoje lične interese, a ne one koje vaši roditelji žele.

Ova pravila važe za obje strane. Djeca ne bi trebala isključiti svoje roditelje iz života i uzimati njihovu pomoć zdravo za gotovo.

Novi.ba/Stil.rs

Ne propustite