3 imena koja daju djeci u Srbiji, A MUSLIMANSKA SU: Svi misle da su STARA SRPSKA IMENA, da li se možda vi ovako zovete?

Kiosk
3 imena koja daju djeci u Srbiji, A MUSLIMANSKA SU: Svi misle da su STARA SRPSKA IMENA, da li se možda vi ovako zovete?
Ova tri popularna imena se smatraju trendom u Srbiji

Ova tri popularna imena se smatraju trendom u Srbiji

Izbor imena predstavlja zabavan deo pripreme pre dolaska bebe na svet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dete kroz život i u isto vreme izdvajati ga od drugih.

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće deca dobijaju imena arapskog porekla. 

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija muslimanska imena koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji, kao i njihova prelijepa značenja: 

1. Sara

Ime je izvedeno od riječi sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna". Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

djevojcica1

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim kćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke reči ermen - što znači cijeli i univerzalan. Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.

3. Hana

djevojcica

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumjevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači "milost". Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umjereno popularno ime u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, a posebni u Njemačkoj

 Poznajete li neku Saru, Emu ili Hanu? Da li vam se dopadaju ova popularna imena? Pišite nam u komentarima!

Ne propustite