POPIJTE JEDNU ČAŠU DNEVNO OVOG JEFTINOG SOKA I PREPORODIT ĆETE JETRU: Čisti otrove, jača krvne sudove i štiti pluća od bolesti

Porodica i zdravlje
POPIJTE JEDNU ČAŠU DNEVNO OVOG JEFTINOG SOKA I PREPORODIT ĆETE JETRU: Čisti otrove, jača krvne sudove i štiti pluća od bolesti
.

Sok od crvenog kupusa izuzetno je zdrav za jetru, a pomaže i kod još nekoliko zdravstvenih tegoba.

Crveni kupus je sjajna namirnica za zdravlje, sadrži ogromnu količinu vitamina i minerala, a nutricionisti i ljekari posebno preporučuju sok od ovog povrća.

Crveni kupus sadrži proteine, vlakna, enzime, fitoncide, šećer, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin C, B1, B2, B5, B6, B9, PP, H, provitamin A i karoten.

Zapravo, sadrži četiri puta više karotena od "običnog" kupusa. Sadrži antocide, koji su veoma korisni za zdravlje.

Brojni su dokazi o zdravstvenim benefitima soka od kupusa. Uklanja toksine iz tijela i čisti jetru, a oblozi od njegovog lišća pomažu da se zaliječe rane, opekotine, ublažavaju glavobolju, jačaju nokte. Fitoncidi sadržani u crvenom kupusu pomažu u borbi protiv bacila tuberkuloze. Do ovog zaključka su došli naučnici koji već nekoliko godina proučavaju pacijente obolele od tuberkuloze.

screenshot-7

Kako se pravi sok od crvenog kupusa?

Za pripremu dnevne doze potrebno je:

300 g crvenog kupusa
1 zelena jabuka
šaka sjvežeg bosiljka
šaka svježe nane

Priprema:

Sve sastojke operite, osušite, krupno isjeckajte i usitnite u blenderu da se dobije tečnost. Pijte pola čaše 2 puta dnevno prije obroka.

Korisna svojstva crvenog kupusa

Sok je odličan za liječenje bolesti respiratornog sistema, još je bolje ako mu dodate malo meda.
Pomaže da se očisti jetra i žučni kanali.
Ako uzimate pola čaše soka od kupusa dnevno, normalizovaćete cirkulaciju, što će rezultirati čistom, svježom, baršunastom kožom.
Pomaže jačanje gleđi zuba, potrebno je samo da ispirate usta ovim sokom.
Sok od crvenog kupusa pomaže u održavanju elastičnosti zidova krvnih sudova.

Ko ne treba da ga pije?

Osobe koje su intolerantne na neki sastojak ovog povrća svakako bi trebalo da ga izbjegavaju. Takođe, sok od svježeg kupusa se ne preporučuje osobama sa gastrointestinalnim bolestima.

Važno je znati i da se u pripemi soka ne koriste spoljni listovi i koren kupusa zbog velike količine nitrata u njima.

MONDO
 

Ne propustite