Narod i Pravda: Milanović se treba izviniti zbog negiranja i minimiziranja genocida u Srebrenici

Bosna i Hercegovina
Narod i Pravda: Milanović se treba izviniti zbog negiranja i minimiziranja genocida u Srebrenici
.

U Sarajevu danas je održana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora i Predsjedništva Naroda i Pravde. Na sjednici Predsjedništva Naroda i pravde usvojeno je više zaključaka koji se odnose na trenutno društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Konstituiranjem Glavnog odbora kao najvišeg organa stranke između dva kongresa te Predsjedništva kao najvišeg izvršnog organa stranke okončan je višemjesečni proces unutarstranačkih izbora i formiranja demokratski izabranih stranačkih organa.

Uz prisustvo 61 od 74 članova Glavnog odbora Naroda i Pravde na današnjoj sjednici izvršen je izbor još pet članova Glavnog odbora u skladu sa članom 13.6. Pravila izbornog postupka. Također, za predsjednika Glavnog odbora Naroda i Pravde izabran je Dejan Kovačević iz Breze dok su za potpredsjednike birani Mersiha Mehmedagić (Trnovo), Rasim Smajlović (Brčko Distrikt BiH), Adis Fazlić (Srebrenik) i Dejan Ćulum (Tuzla).

Na sjednici Predsjedništva Naroda i Pravde usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Zahtijevamo od međunarodne zajednice, OHR-a, Delgacije EU, Ambasada SAD, Velike Britanije i drugih da napokon odlučno i adekvatno reagiraju kako bi se odblokirao rad državnih institucija, a aktere blokada najoštrije sankcionira.

2. Tražimo od koalicije SDA-HDZ da nakon tri godine pregovaranja, javnih i tajnih sastanaka i potpisanog Mostarskog sporazuma javno prezentiraju postignute dogovore kako bismo o istim zauzeli stav.

3. Osuđujemo postupak glasanja delegata HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kojim su podržali prijedlog ukidanja Izmjena i dopuna Zakona kojim se konačno zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

4. Osuđujemo izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kojim negira i minimizira genocid u Srebrenici, vrijeđa žrtve genocida i ostale građane BiH. Tražimo javno izvinjenje predsjednika Hrvatske.

5. Pozdravljamo reakcije medija i velikog dijela Hrvatske i BiH javnosti koji su oštro osudili postupke i izjave Čovića i Milanovića.

6. Pozivamo predstavnike probosanskog bloka koji pokušavaju da liderišu proces zajedničkog nastupa u RS-u da prestanu odmah sa konceptom koji govori samo o raspodjeli pozicija na listama za stranačke kadrove te da se vratimo u okvire programskog koaliranja.

7. Insistiramo na analizi utroška finansijskih sredstava u RS-u koje su sa nivoa Federacije BiH i drugih nivoa vlasti utrošene u procesu povratka u manji bh. entitet.

8. Zahtjevamo promptne reakcije Tužilaštva BiH i v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića te hitno procesuiranje Milorada Dodika zbog evidentnog antidejtonskog djelovanja i rušenja ustavnog poretka BiH.

9. Tražimo od Vlade Kantona Sarajevo da u budžetu za 2022. godinu planira 0,5% sredstava budžeta za implementaciju projekata u manjem bh. entitetu Republika Srpska.

10. Poštujući institucije BiH i institut presumpcije nevinosti uočavamo različito postupanje institucija u slučaju hapšenja i određivanja pritvora gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i nekim drugim slučajevima. Podsjećamo da je ovakav scenarij najavljivan nekoliko mjeseci prije samog hapšenja, od strane pripadnika jedne političke opcije. Indikativno je da se Gradonačelnik Zenice ne tereti za bilo kakvu ličnu imovinsku korist, a i pored toga mu je određen jednomjesečni pritvor. Napominjemo da se u mnogo većim aferama, kao što su „Respiratori“, „Diploma“ i sl. nisu korišteni isti aršini nego je osumnjičenim dozvoljeno da se brane sa slobode. Ukoliko se ispostavi da je ovo politički montiran postupak istrajavat ćemo na zahtjevu da se svi saučesnici iz političkog i pravosudnog miljea najoštrije sankcioniraju, saopćeno je iz NiP-a.

Ne propustite