Nakon što je Bakir najavio susret s Vučićem, oglasio se Denis Bećirević: Sedam javnih pitanja Izetbegoviću

Objavljeno:03.12.2021 - 11:15
A A A Times Arial

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i delegat Doma naroda BiH dr. Denis Bećirović reagirao je na sinoćnje gostovanje predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića u programu Federalne televizije (FTV):

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Uprkos mojim, kao i brojnim drugim dobronamjernim upozorenjima i argumentima, sinoć ste javno u Dnevniku D FTV-a ponovo najavili susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Imajući u vidu da ne odustajete od ovog višestruko pogrešnog političkog poteza, javno Vas pozivam da bh. javnosti odgovorite na sljedeća konkretna pitanja:

1. Koji organ vlasti u državi Bosni i Hercegovini je ekvivalent funkciji predsjednika Srbije?

2. U kojem kapacitetu ćete se sastati s predsjednikom Srbije i o kojim konkretnim temama ćete razgovarati s Vučićem?

3. Zar ne shvatate, gospodine Izetbegoviću, da Vučić i zvaničnici Srbije namjerno izbjegavaju legalne organe vlasti države Bosne i Hercegovine i da koriste svaku priliku da marginaliziraju, slabe i potcjenjuju državu Bosnu i Hercegovinu?

4. Zašto javno ne odbacite za Bosnu i Hercegovinu krajnje opasnu Vučićevu tezu o "srpsko-bošnjačkom dijalogu"? Ovo pitam jer je Vučić javno najavio da sa Vama može i u kafani pregovarati o tome.

5. Šta još treba da se dogodi, gospodine Izetbegoviću, pa da shvatite da država Bosna i Hercegovina od takve vrste sastanaka s Vučićem ima samo štetu?

6. Zar, gospodine Izetbegoviću, dolazak Vučića kao osvjedočenog negatora genocida nad Bošnjacima, u Potočare 2015. godine, nije dovoljna i teška opomena da treba biti oprezan sa takvim političkim manipulantima? Politički ekstrem koji je govorio da za "jednog Srbina treba ubiti 100 Muslimana", radikal koji je javno postavljao table s likom zločinca Mladića i današnji naprednjak koji i dalje negira genocid nad Bošnjacima treba djelima dokazati da se promijenio a ne praznim riječima.

7. Zar ne shvatate da Vučić namjerno, u skladu s preporukama Memoranduma SANU II, favorizira međuetničku umjesto međudržavne saradnje iz sasvim konkretnih i nedobronamjernih razloga koje sam Vam detaljno obrazložio u prethodnim javnim obraćanjima po ovom pitanju?

Gospodine Izetbegoviću, još nije kasno da se predomislite i da pošaljete srbijanskim zvaničnicima poruku da država Bosna i Hercegovina ima legalne organe, legalne predstavnike i DOSTOJANSTVO koje nije na prodaju."