Dramatične poruke iz Kremlja: ‘Sprema se scenarij iz noćne more, sukob je vrlo vjerojatan‘

Aktuelno
Dramatične poruke iz Kremlja: ‘Sprema se scenarij iz noćne more, sukob je vrlo vjerojatan‘
Rusija je sve zabrinutija zbog rizika oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine, Lavrov upozorava da je NATO sve bliže ruskim granicama

Rusija je sve zabrinutija zbog rizika oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine, Lavrov upozorava da je NATO sve bliže ruskim granicama

Znate li da je 30 golubova odlikovano medaljama zbog spašavanja Moskve u 2. Svjetskom ratu?

Kremlj je u četvrtak priopćio da proklamirani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja 'izravnu prijetnju' Rusiji, prenosi AFP i podsjeća da je Rusija taj poluotok anektirala 2014. te da su odnosi dvaju zemalja došli do točke usijanja.

Rizik od oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine je izuzetno visok, a Rusija je sve zabrinutija, poručili su iz Moskve u četvrtak dok ostatak svijeta napeto iščekuje rasplet događanja u ratom poharanoj regiji Donbas.

U razgovoru s novinarima u četvrtak Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, potvrdio je 'visoku napetost na istoku Ukrajine'.

- Izuzetno smo zabrinuti - dodao je Peskov, kako prenosi RT.

- Na to gledamo kao na izravnu prijetnju usmjerenu prema Rusiji - rekao je novinarima Peskov.

Peskov: Velika vjerojatnost ukrajinske vojne akcije

Izjave Peskova dolaze dan nakon što je ruska glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova poručila kako Kijev 'značajno pojačava razmještaj vojnih snaga u regiji'.

- Prema nekim izvještajima riječ je o 125 tisuća vojnika. Ukoliko netko ne zna, to je polovica svih njihovih naoružanih vojnika - kazala je Marija Zaharova u srijedu.

- Vjerojatnost ukrajinske vojne akcije na separatističkom istočnom dijelu zemlje i dalje je velika - rekao je Peskov, dodavši da su na liniji razgraničenja provokacije sve učestalije te da Rusiju to 'uvelike zabrinjava'.

Tenzije na rusko-ukrajinskoj granici rastu posljednjih tjedana. Victoria Nuland, zamjenica američkog državnog tajnika za politička pitanja upozorila je Rusiju da ne povlači nikakve poteze koji bi mogli destabilizirati Ukrajinu, a pogotovo da ne planiraju nikakvu vojnu akciju.

- Ukoliko Rusija ipak odluči vojno intervenirati, upozoravamo da će se susresti s dosad neviđenim ekonomskim sankcijama - kazala je Nuland.

Lavrov: Vraća se scenarij noćne more

Peskov pak i dalje inzistira da je riječ o 'zapadnoj histeriji' te poručuje da razmještaj ruskih vojnih snaga na vlastitom teritoriju ne bi trebao nikoga zanimati.

Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se Europa možda vraća u situaciju vojne konfrontacije, a NATO, kako kaže, u potpunosti odbija poslušati sve ruske prijedloge za deeskalaciju napetosti.

Govoreći u Stockholmu, koji je domaćin sastanka Ministarskog vijeća OESS-a, Lavrov je naglasio da Moskva želi poboljšati "stratešku stabilnost" na kontinentu, za koju je rekao da "brzo erodira".

- NATO odbija razmotriti naše prijedloge o deeskalaciji napetosti i sprječavanju opasnih incidenata - rekao je Lavrov, optužujući Savez predvođen SAD-om da odbija konstruktivnu raspravu.

- Upravo naprotiv, vojna infrastruktura Saveza približava se ruskim granicama... Scenarij noćne more vojnog sukoba se vraća - rekao je Lavrov.

Novi.ba/Jutarnji

Ne propustite