SAD, Velika Britanija i Kanada uveli nove sankcije Bjelorusiji

Svijet
SAD, Velika Britanija i Kanada uveli nove sankcije Bjelorusiji
Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada uvele su nove sankcije bjeloruskim pojedincima i pravnim subjektima.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada uvele su nove sankcije bjeloruskim pojedincima i pravnim subjektima.

SAD je uveo ograničenja koja se odnose na 20 pojedinaca i 12 subjekata, navodi se na web stranici američkog Ministarstva finansija, prenose agencije pozivajući se na Reuters.

Evropska unija je uvela sankcije državnom bjeloruskom avioprevozniku Belavia, optužujući kompaniju da koristi prebacivanje migranta kao taktiku za destabilizaciju evropskih država.

Nove sankcije EU-a su odobrene prošlog mjeseca, a stupile su na snagu u četvrtak, nakon objavljivanja u Službenom listu EU-a.

Vlasti EU-a stavile su na crnu listu 17 pojedinaca i 11 privrednih entiteta, među njima sudije i visoke bjeloruske zvaničnike, a sankcije podrazumijevaju zamrzavanje sredstava i zabrane putovanja.

Sankcije Belaviji znače da kompanije iz EU-a više ne mogu iznajmljivati avione bjeloruskoj aviokompaniji, rekli su zvaničnici EU-a.

Još nije poznato da li će Belavija morati vratiti 17 aviona iznajmljenih od aviokompanija u Irskoj.

Belavia, kojoj je već zabranjeno da saobraća iznad EU-a ranije ove godine, leti za destinacija kao što su Egipat, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Armenija, Gruzija, Azerbejdžan, Uzbekistan i Kazahstan.

Velika Britanija je uvela nove sankcije bjeloruskim individuama i pravnim subjektima i zamrzla imovinu jednog od najvećih svjetskih proizvođača potašnog đubriva, OJSC Belaruskali.

 “Ove sankcije nastavljaju da imaju za cilj važne izvore prihoda za režim Aleksandra Lukašenka i postavljaju ozbiljna ograničenja onima koji su odgovorni za neke od najgorih antidemokratskih akata u Bjelorusiji”, navela je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

Kanada je uvela nove sankcije bjeloruskim zvaničnicima i subjektima u koordinaciji s međunarodnim partnerima u znak protesta protiv, kako je navela, napada na ljudska prava i djela represije, saopćila je Ottawa.

Kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da djeluje zajedno sa SAD-om, Evropskom unijom i Velikom Britanijom, prenosi Al Jazeera.

Ne propustite