Pokopan Redžep Karišik, jedini preživjeli svjedok zločina na Uborku

Aktuelno
Pokopan Redžep Karišik, jedini preživjeli svjedok zločina na Uborku
. Preživjelom svjedoku zločina na Uborku kod Mostara 1992. godine Redžepu Karišiku u srijedu je klanjana dženaza i obavljen je pogreb na groblju Lug kod Prozora.

 Preživjelom svjedoku zločina na Uborku kod Mostara 1992. godine Redžepu Karišiku u srijedu je klanjana dženaza i obavljen je pogreb na groblju Lug kod Prozora.

Prije klanjanja dženeze prigodnim govorom prisutnima su se obratili imam Rusmir ef. Čelebić i predsjednik Udruženja obitelji žrtava ubijenih na Uborku i Sutini Adnin Hasić, priopćeno je iz Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. Mostar.

"Redžep je naš susjed, bio je skroman i pošten čovjek, život mu nije bio lagan, preživio je mnoga iskušenja. Preživio je strijeljanje na Uborku i Bog mu je odredio da bude svjedok četničkog zločina. Nije dočekao pravdu. Nama, obitelji žrtava, uvijek je bio na raspolaganju i kao takovog ćemo ga pamtiti, a našu borbu nastaviti", kazao je tom prigodom Hasić.

13. lipnja 1992. godine pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija, pod zapovjedništvom generala Momčila Perišića, prisilno su iz atomskog skloništa u naselju Zalik i njihovih domova odveli 114 civila, Bošnjaka i Hrvata.

Nakon zlostavljanja u vojarni JNA Sjeverni logor, zatočeni civili su ubijeni, a njihova tijela bačena su u dvije grobnice na lokalitetima odlagališta smeća Sutina i Uborak.

Cijeli slučaj istražen je i najvećim dijelom dokumentiran krajem 90-ih godina prošlog stoljeća no još nije dočekan sudski epilog tog ratnog zločina.

Ne propustite